- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 19 juni 2007 10:15 uur
Gisteren was ik aanwezig bij de Kick-off van het ENUM InnovatiePlatform Nederland, waar het startschot wordt gegeven voor de uitrol van public user ENUM in Nederland. De opening van de Kick-off werd gedaan door Rob Meijer van UvA en TNO-ICT, die de rol van voorzitter ENUM InnovatiePlatform Nederland op zich heeft genomen.
Hierna volgde Mark Frequin, directeur generaal DG Energie en Telecom van het Ministerie van Economische Zaken, die de visie vanuit de overheid op ENUM uit de doeken deed. De belangrijkste eigenschap die ENUM moet gaan bieden is een betere oplossing vanuit het perspectief van de gebruikers, om dat gebruiken moet er maximaal gebruik worden gemaakt van de kracht van de markt, terwijl de overheid zich betrokken voelt en de ontwikkelingen nauwgezet blijft volgen.
Daarbij schetste Frequin ook dat iedereen zijn eigen belangen heeft en die markt belangen worden ook door de overheid geaccepteerd, enkel zolang er verbindingen tot stand komen. Zo niet dan komt die zelfde markt de overheid weer tegen. Ik vermoedde daar in concrete zin uit te halen dat het end-to-end principe van netwerken beschermd dient te worden.
Mark Frequin gaf het ENUM stokje (zowel letterlijk als figuurlijk) over aan Stichting ENUM directeur Roelof Meijer, die zelf ook een tweetal dingen voor Frequin had, namelijk een breedband router en het éérste ENUM registratie contract.
De presentatie van Roelof Meijer volgde en begon met het feit dat de sector nogal wat twijfels had over de herdelegatie van de ENUM zone naar Stichting ENUM (SIDN). Daarbij gaf Roelof aan dat één van de eerste dingen die hij deed in zijn nieuwe rol als directeur van SIDN in januari 2005 een brief van het Ministerie van Economische Zaken beantwoorden waar de vraag in stond of SIDN interesse had om de ENUM zone te gaan beheren. Sindsdien zijn er talloze consultatie rondes geweest en is de herdelegatie uiteindelijk aan Stichting ENUM toegekend. Daarbij zijn zowel SIDN als MinEz niet over één nacht ijs gegaan.
Verder zo stelde Roelof zijn er identiteiten in alle soorten en maten, daarbij toonde hij een legio aan allerlei formulieren en communicatiesystemen van telefoons tot instant messaging programma’s, die vrijwel allemaal een eigen unieke identiteit hebben. Zoals bijvoorbeeld een zakelijk telefoonnummer, een zakelijk mobiel nummer, een zakelijk fax nummer, een privé telefoonnummer voor het hele gezin, een privé mobiel nummer, een zakelijk e-mail adres, meerdere privé e-mail adressen en jawel Roelof heeft ook een MSN account 😉
Er zijn op dit moment een aantal trends aan de gang, allereerst is er telkens verder gaande individualisering, de diversiteit maar tegelijk ook de divergentie van verschillende communicatie vormen neemt toe, je bent permanent op verschillende wijzen bereikbaar met verschillende identiteiten en de scheidslijn tussen werk en privé vervaagt telkens meer.
De vraag die Roelof de zaal daarop stelde was “Bent u in control, wat betreft de keuze wanneer en hoe u bereikbaar bent?”. Er waren maar weinigen in de zaal die hun hand op staken. ENUM moet daarvoor een oplossing bieden, door er voor te zorgen dat niet de initiator bepaald hoe er gecommuniceerd wordt en je bereikbaar bent, maar de ontvanger.
Hierna schetste Roelof de rol van SIDN bij ENUM. SIDN is oprichter van Stichting ENUM NL en initiatiefnemer van het ENUM InnovatiePlatform Nederland. ENUM NL zal puur een registry zijn en registrars contracteren. De markt zal moeten komen met toepassingen van ENUM en diensten die een meerwaarde bieden.
De businesscase is nog niet helemaal duidelijk, maar daarbij noemde Roelof als voorbeeld dat die er ook niet was bij bijvoorbeeld een camera mobieltje en die gebruiken we tegenwoordig allemaal. Verder greep Roelof terug naar de presentatie van Heliview tijdens de SIDN relatiedag van afgelopen vrijdag, waaruit ondermeer bleek dat de markt voor 90 procent aanbod gedreven is en daarmee het vooral aan de aanbieders is om met aanbod te komen, waarna de consument daar gebruik van zal maken. Zo sloot Roelof af met het feit dat het ENUM InnovatiePlatform aanzet is en gaf het ENUM stokje door aan Rob Meijer.
Rob Meijer opende met het feit dat telecommunicatie onomkeerbaar over gaat in alles via internet. Om die transitie te maken is een brug nodig. ENUM is die brug. ENUM moet de snelweg zijn voor het overbruggen van de klassieke telecommunicatie en internet naar nieuwe internet toepassingen. Het is daarbij belangrijk dat de internet principes in acht worden genomen, want iedereen moet toepassingen kunnen maken en die aan iedereen kunnen aanbieden onafhankelijk van wie internet levert.
De doelstelling van het ENUM InnovatiePlatform Nederland is om samenspraak met alle stakeholders, waaronder ISP’s, telco’s, overheid, gebruikers, of te wel iedereen is stakeholder, technische en beleidsmatige knopen door te haken en uiteindelijk eind 2007 ENUM in Nederland operationeel te hebben. Daarnaast wil het InnovatiePlatform aanjager zijn van de ontwikkeling van toepassingen door marktpartijen.
De structuur van het InnovatiePlatform bestaat uit de voorzitters van de werkgroepen, projectleiding en secretariaat. Verder zijn er een drietal werkgroepen die gaan over beleid, techniek en innovatie en toepassingen. Als laatste is er nog de commissie van aanbeveling.
Voor de werkgroepen worden zowel nog deelnemers als voorzitters gezocht. Aanmelden voor de werkgroepen in het algemeen kan via de website www.enuminnederland.nl en wie graag de voorzitters hamer ter hand neemt, kan zich aanmelden bij het project secretariaat van ECP.NL. Voor de voorzitters zou nog een profielschets zijn of worden gemaakt, al heb ik die nog niet direct weten te vinden. Maar wil je invloed hebben op hoe ENUM zich verder zal ontwikkelen, meld je aan voor de werkgroepen als deelnemer of voorzitter! Deelname is kostenloos en zelfs zeer gewenst!!
De komende maanden zullen er nog een drietal bijeenkomsten plaats vinden na deze kick-off. Deze staan gepland voor augustus, oktober en november 2007. Uiteindelijk moeten in januari 2008 de eerste registrars worden gecontracteerd en ENUM daadwerkelijk gelanceerd gaan worden!
Voor wie (nog) niet weet wat ENUM precies is en wat er mee mogelijk is, kijk op de website van Stichting ENUM NL voor nadere uitleg of voor de techies onder ons RFC’s 3761 en 3762.
De bijeenkomst zelf was overigens erg goed, totaal hebben de presentaties een ruim uur geduurd en daarmee niet te lang. Verder was de organisatie ook top. Daar dus niks dan lof over!!
Roelof Meijer (Stichting ENUM / SIDN) (rechts) overhandigd Mark Frequin (DGET MinEz) (links) het eerste ENUM registratie contract en een breedband router.