- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 22 juni 2007 09:51 uur
Gisteren was ik op uitnodiging van Marijn Braamburg op de koffie bij Byte Internet in Amsterdam. Het vinden van het kantoor van Byte Internet was dit keer echt enorm makkelijk, gewoon een kwestie van Amsterdam CS uit lopen en een paar honderd meter recht doorlopen tot op het moment dat ik rechts op een naambordje zag staan ’52/1 Byte Internet’. Daarmee zit Byte Internet echt op een top locatie midden in het centrum van Amsterdam!
Byte Internet is sinds 1999 actief als spin-off van de Universiteit Twente in Enschede actief als een op shared webhosting gespecialiseerde ISP. In 2006 is Byte Internet verhuisd naar het Rokin in Amsterdam, om zo voornamelijk een betere aansluiting te hebben bij de belangrijkste doelgroep bestaande uit webdevelopers en -designers.
Eenmaal bij Byte Internet binnen zag het er allemaal netjes uit, maar nadat ik mijn jasje had opgehangen, gingen we direct door naar boven, waar op de tweede verdieping een aantal mensen druk bezig waren om de nieuwe conferentieruimte in te richten en de organisatie gaat zelf verhuizing naar de derde verdieping, de zolder, waarmee Byte Internet na 8 jaar min of meer een zolderkamer hoster wordt.
Omdat het heerlijk weer was en ruim 20 graden in Amsterdam, een goed begin van de eerste zomerdag, werd de koffie geserveerd op het dakterras, met daarbij een hele schaal aan overheerlijke gevulde koeken en andere versnaperingen van de banketbakker. Al was het om 10:00 uur nog net even te vroeg om mijn tanden in die heerlijkheden te zetten, maar gelukkig heb ik begrepen dat de overige medewerkers mijn beslissing om er even van af te zien wel zouden waarderen, dus dat is vast helemaal goed gekomen 😉
Op het dakterras zat ik uiteindelijk met Marijn Braamburg, en twee van de drie oprichters van Byte Internet, Gruus van Woerkom en Willem de Groot. Het gesprek begon met de ontstaansgeschiedenis van Byte Internet.
Het begon zoals bij veel ISP’s met één server, die ze onder brachten bij WideXS. Daarbij berekenden ze dat ze met 8 klanten, break-even zouden draaien, wat er nog veel meer werden en daarna volgde server na server. Na een tijdje ontdekte men bij Byte Internet de mogelijkheid om te clusteren, dat zou zowel meer stabiliteit voor klanten betekenen, maar van Enschede naar Hoofddorp is ook een flinke rit, dus het werd ook sterk ingegeven door het feit dat er dan zelf ook minder naar Hoofddorp zou hoeven te worden gereden.
Verder probeert Byte Internet zoveel mogelijk aan te sluiten bij haar doelgroep van webdevelopers en -designers. Sinds ze naar Amsterdam zijn verhuisd komen er regelmatig webdevelopers en -designers over de vloer, om een bakje koffie te doen, want het is natuurlijk prettig om te weten met wie je zaken doet. Toen Byte Internet nog in Enschede zat was het veelal van “Enschewat?” en was het bijzonder als er iemand op de koffie kwam.
Als bedrijf is Byte Internet een organisatie die vooral bezig is met het zichzelf én vooral ook klanten makkelijk te maken. Zoals Gruus dat uitdrukte komt het er op neer dat ze altijd opzoek zijn naar leuke nieuwe diensten. Als voorbeeld noemde Gruus dat ze alle gebruikte software versies door klanten met enige regelmaat indexeren en zodra er een exploit van een bepaald software pakket, voornamelijk CMS-systemen, uit is dan kunnen ze bij Byte Internet gericht die klanten benaderen wiens systemen daar gevoelig voor zijn, waar die klanten dan veelal zelfs instructies bij krijgen hoe ze die upgrade of patch kunnen aanbrengen.
Dat is dan ook weer één van de dingen waar Byte Internet in zegt uit te blinken, nieuwe versies van software worden vooraf al goed getest, bij een nieuwe release van PHP krijgen klanten de mogelijkheid om de nieuwe versie twee maanden voordat deze in gebruik wordt genomen op een apart cluster te testen, om er zo zeker van te zijn dat er bij de ingebruikname geen onverwachtse verassingen zijn.
Wat mij dus opviel is dat veel bedrijven van vergelijkbare omvang als Byte Internet allemaal met diensten komen die het leven voor zowel ISP als klant makkelijker en prettiger maken. Daar zitten echt heel goede dingen tussen, waar andere ISP’s absoluut ook wat aan kunnen hebben en eventueel in samenwerking gezamenlijk een nog beter product van gemaakt kan worden. Op zich waren ze dat wel met me eens, al zal niet iedereen zijn product met iemand willen delen. In een groepje van ISP’s die samen iets ontwikkelen een soort van “groupware” als tegenhanger van open source.
Daarbij kwam ook Vereniging ISPConnect Nederland ter sprake, want dat soort ontwikkelingen mogelijk maken, waarbij binnen de structuur van de vereniging er groepjes kunnen zijn die samen aan dingen, waaronder bijvoorbeeld gezamenlijke software kunnen werken. Al zijn er ook nog andere onderwerpen waar de vereniging van ISP’s belangrijk is.
Zo’n onderwerp is de bewaarplicht die er nu aan komt, zo merkte Gruus op. Politici leven in een compleet andere wereld lijkt het soms wel als het op de bewaarplicht aankomt. Aan de andere kant zijn er ook geen protesten geweest, waarbij mensen massaal naar de Dam kwamen om te demonstreren. Als je dat dan ook nog eens in het licht plaats met het feit dat er in heel Europa op de anti-dataretentie petitie 60.000 mensen ondertekenden en binnen één week een petitie tegen het doodschieten van een albino hert door ruim 100.000 mensen werd onderschreven, enkel en alleen in Nederland.
Om terug te komen op de diensten, of in dit geval oplossingen, om het leven van zowel ISP als klant makkelijker te maken. Hebben ze bij Byte Internet een systeem gemaakt waarbij een aantal honeypots gekoppeld zijn aan een IDS-systeem. Daarmee worden realtime de veelal Chinese, Koreaanse en Russische scriptkiddies buiten de deur gehouden.
Een ander voorbeeld dat helemaal geweldig is, dat wanneer er dan toch een website gedefaced wordt en de hacker zijn deface opgeeft bij zo’n deface index website, deze website dan de gedefacede versie wil downloaden en in plaats van de gedefacede website, download die een pagina met minder prettige inhoudt voor het scriptkiddie, daarnaast weet men bij Byte Internet dan ook dat er een website is gedefaced en kan er actie worden ondernomen.
Verder kwam ook benchmarking van ISP’s ter sprake, want op dit moment is het verschil tussen een zolderkamer en een ISP die alles in het werk te stellen om de continuïteit en kwaliteit veilig te stellen is lastig te maken en zelfs tussen de verschillende laatst genoemde categorie zit nog veel verschil. Voor partijen als Byte Internet is dat dus lastig, om duidelijk te maken wat er nou bij hun anders is dan anderen, want voor veel klanten is er niet meer dan het aantal mb schijfruimte en dataverkeer. Dat is een punt waar we allebei sterk mee bezig zijn en we het er allebei over eens zijn dat het niet makkelijk is, al heeft Byte Internet mogelijk iets op de plank liggen wat zou kunnen leiden tot een standaard benchmark voor ISP’s.
De koffie was lekker, het banket zag er heerlijk uit (had ik dat geweten, had ik het ontbijt overgeslagen), de discussie was weer als vanouds goed. Byte Internet is écht een partij die zich volledig heeft toegelegd op kwaliteit en goede samenwerking met webdevelopers en -designers een trouwe schare klanten en partners heeft opgebouwd, waarmee het de markt voor kwaliteitswebhosting telkens verder weet te veroveren.
Rest mij het nog om Marijn Braamburg te bedanken voor de uitnodiging en Marijn Braamburg, Gruus van Woerkom en Willem de Groot voor het gesprek en de koffie!