- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 5 juli 2007 10:41 uur
In België heeft een rechtbank een bizarre uitspraak gedaan. Scarlet België moet P2P verkeer waarmee inbreuk wordt gemaakt op auteursrechten (van SABAM deelnemers) blokkeren. Zo heeft de rechter besloten nadat drie jaar geleden door SABAM, de Belgische collega van BUMA/STEMRA, een rechtszaak was gestart tegen de Belgische dochter van Tiscali, welke later over is genomen door Scarlet. SABAM was van mening dat ISP’s aansprakelijk zijn voor illegaal dataverkeer via hun netwerken, de rechtbank is daar in meegegaan.
Volgens het persbericht van SABAM is de rechtbank van mening dat met het filteren van het P2P dataverkeer geen inbreuk op de persoonlijke levenssfeer, het correspondentiegeheim of de vrije meningsuiting en ook niet dat “de gevraagde technische maatregelen erop neerkwamen hem tot een toezicht te verplichten van het hele P2P verkeer, wat in strijd zou zijn met de wetgeving op de elektronische handel.”.
In het deskundigenverslag van 3 januari 2007 worden onder andere 11 mogelijkheden van blokkering of filtering van P2P-dataverkeer opgesomd. Zeven daarvan kunnen op het netwerk van Scarlet toegepast worden. Van die zeven technologieën komen er zes neer op het volledig blokkeren van P2P dataverkeer, alleen de oplossing van Audible Magic kan selectief P2P dataverkeer blokkeren. De keuze lijkt daarom snel gemaakt voor Tiscali.
De rechtbank onderstreepte wel dat het stakingsbevel Tiscali niet verplicht om een algemeen toezicht te houden op zijn netwerk. Het lijkt wel of de rechters in België achterlijk zijn. Als je al het P2P verkeer dat inbreuk maakt op auteursrechten van SABAM deelnemers moet blokkeren, dat is dan toch de verplichting om een algemeen toezicht te houden op je netwerk?!
Scarlet moet binnen 6 maanden aan het vonnis om P2P verkeer te filteren, wanneer het daarna niet voldoet aan het vonnis, moet het een dwangsom van 2.500 euro per dag betalen.
Dat België op internet een derde wereld land lijkt te zijn met hun achterlijke datalimieten wisten we al. De rechtbank in Brussel helpt de Belgische ISP’s nu een handje om de hoeveelheid dataverkeer in de perken te houden. Al heeft Scarlet naar Belgische begrippen met tot 60GB één van de ruimste datalimieten. Het is te hopen dat Scarlet tegen het vonnis in deze rechtszaak in beroep gaat, want dit kan een zéér ongewenst precedent scheppen!
Wat vinden jullie van deze uitspraak van de rechtbank in Brussel dat Tiscali P2P dataverkeer dat inbreuk maakt op de auteursrechten (van SABAM deelnemers) moet blokkeren?