Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Belgacom en Telenet wacht mogelijk ook boete van Neelie Kroes

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 9 juli 2007 09:26 uur

Nadat het Spaanse Telefonica een boete van 151 miljoen euro heeft gekregen vanwege jarenlang misbruik van marktmacht, maken de Belgen zich zorgen over het feit dat zij mogelijk ook een dergelijke boete van EU Commissaris Neelie Kroes kunnen verwachten. Volgens de Belgische senator Stéphanie Anseeuw lopen Belgacom en Telenet ook een reëel gevaar dat zij ook veroordeeld zullen worden.

Senator Anseeuw is van mening dat de Belgische markt zeer vergelijkbaar is met die in Spanje. Zowel Belgacom als Telenet zouden hebben een quasi-monopolie, waardoor vooral alternatieve ADSL-aanbieders moeilijk van de grond komen in Belgie. Om die reden moet vooral Belgacom het in het betoog van Anseeuw ontgelden. Al vindt Anseeuw ook dat Telenet haar kabel zou moeten openstellen voor andere aanbieders.

Tegenover ZDnet verklaart senator Anseeuw:

Net zoals de Spaanse monopolist rekent Belgacom te zware prijzen door aan de concurrentie. Hierdoor wordt het voor de concurrentie nagenoeg onmogelijk om op het Belgacom-netwerk rendabel eigen producten aan te bieden.

Eveneens tegenover ZDnet reageren Belgacom en Telenet op het betoog van Anseeuw. Deze zijn het daar natuurlijk volledig mee oneens.

Jan Margot, persvoorlichter van Belgacom:

Het is wel een beetje eigenaardig om de ‘Spaanse zaak’ te extrapoleren naar de situatie in België. In Spanje zijn de groothandelsprijzen niet gereguleerd, zodat Telefonica die vrij kan bepalen. In België daarentegen zijn die zeer strikt geregeld door het BIPT. Onze groothandelstarieven zijn de laagste van Europa en bij de laagste voor ontbundeling. De marges tussen groothandelsprijzen en retailtarieven zijn ook veel groter dan in Spanje.

Verder geeft Jan Margot ook aan dat Belgacom het ook niet eens is veronderstelling dat er weinig concurrentie op de Belgische markt voor breedband internet toegang zou zijn:

Het marktaandeel van Belgacom (50 %) is vergelijkbaar met dat van bijvoorbeeld France Telecom (48 %) en KPN (45 %). Bij ons zijn er evenveel andere operatoren (vier) als in Frankrijk, terwijl de markt in België een heel stuk kleiner is en gebaseerd op twee technologieën met aanzienlijke vaste kosten (kabel en ADSL), die hogere eenheidskosten en bijgevolg gemiddeld hogere prijzen impliceren.

Dat KPN zo’n 45 procent van de markt heeft klopt, enkel is het daarbij wel zo dat die overige 55 procent in handen is van een grote groep alternatieve ADSL-aanbieders en de kabelaars. In Belgie (Vlaanderen) hebben Belgacom en Telenet de markt netjes verdeelt, eerlijk zullen ze alles delen en zo hebben ze allebei de 50 procent van de markt in handen.

Onze eigen tegenhanger van BIPT, de OPTA, wees er recent nog eens op dat een duopolische markt niet werkt en had daarbij als voorbeeld een analyse gemaakt van een niet nader genoemde markt die zo in elkaar zit en niet werkt. Het ligt er dik bovenop dat het om België ging!

Ook zijn zowel Belgacom als Telenet van mening dat Test-Aankoop, dat breedband internet toegang in Belgie duur noemde, die test niet goed heeft gedaan, maar in plaats van valide argumenten te komen, wijzen ze er op dat Franse ISP’s aan”cherrypicking” doen en enkel bepaalde lucratieve delen van het land bedienen.

Dit terwijl Belgacom en Telenet (als duopolisten!) braaf in het hele gebied waar ze actief zijn hun diensten aanbieden en daardoor hogere kosten zouden hebben. Verder zouden meerdere landstalen, investeringen in nieuwe technologie en extra’s zoals securitysoftware, fotoafdrukken en muziekaankopen extra kosten met zich mee brengen.

Wat een mafketels zijn het ook bij Belgacom en Telenet, wat een non-argumenten, typisch weer wijzen naar andere landen. De (Nederlandse) Telenet CEO Duco Sickinghe, heb ik dat met eigen ogen al eerder zien doen op Den Haag Telecom 2006.

Verder ben ik het wel met Belgacom en Telenet eens dat de tests van Test-Aankoop (net als bij de Consumentenbond) niet goed zijn uitgevoerd. In Belgie is breedband internet toegang niet alleen te duurder, maar is het gehandicapt door de belachelijke datalimieten, daar zit het eigenlijke probleem. De discussie moet dus niet (alleen) over de prijs worden gevoerd, maar over die achterlijke datalimieten die Belgacom en Telenet in Belgie hanteren.

Nu de Belgische overheid het al jaren laat afweten, is het tijd voor de Europese Commissie om in te grijpen. EU Commissaris Neelie Kroes kom er maar in…

P.S Neelie Kroes, als je toch bezig bent, hier is nog een monopolie (op digitale televisie) van Telenet, dat zojuist door de Belgische rechter is goedgekeurd.

Jorre, 9 juli 2007 4:29 pm

Ik weet het zo niet.. Er is wat DSL betreft een gereguleerd BRUO aanbod (unbundled local loop) in België dat op papier best wel ok lijkt. Er is gewoon geen Belgische ISP financeel/technisch sterk genoeg om heel het land te voorzien (Fibre, DSLAMS, enz). Daardoor moeten ze beroep doen op een soort Belgacom Wholesale contract voor de overige dekking, wat inderdaad de reinste uitmelkerij is...
Telenet heeft inderdaad een regionaal monopolie op kabel. Maar ook geen landelijke dekking.

tone, 26 december 2007 6:54 am

Het zou mooi zijn dat er enkele Nederlandse providers zich hier zouden kunnen nestelen in ons MAFIEUS Belgisch netwerk landjen , zodoende wij de keuze hebben om over te stappen naar een Nederlandse provider die hier dan in Belgie gevestigt is.

Ook hierbij voeg ik een kleine anecdote in Belgie wordt er momenteel door Telenet ook een bamboemes op de keel gezet ivm newsgroepen hier worden maar een beperkt aan newsgroepen ( alt.binaries ) toegekent of men moet zich in Nederland een unlimitiet abonement gaan aanschaffen " mits betaling " dan. Maar dan nog worden de touwtjes in handen gehouden door onze Telenet MAFIA hier in Belgie MITS ze nog steeds een datalimiet instellen volgens een bepaald abonnementstarief. Dus dan hebben wij aangaande deze opmerking een UNLIMITIET abonnement in Nederland maar met een slot erop in Belgie.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.