- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 11 juli 2007 10:35 uur
Het Haarlemse EvoSwitch datacentrum heeft de toegangscontrole voor haar datacentrum verbetert met biometrische identificatie van Secure Access Road (SAR B.V.).
Wie vanaf nu toegang tot EvoSwitch wil moet zich eerst via de website aanmelden en krijgt een reserveringscode per e-mail en sms. Eenmaal aangekomen in het datacentrum kan de bezoeker zijn code ingeven in een biometrische zuil. Hierna zal de bezoeker verder worden geidentificeert aan de hand van een gelaats-, vinger- en paspoortscan. Deze worden ook nog eens door een beveiliger gecontroleerd.
Daarna plaatst de bezoeker zijn vinger op een terminal, waarna deze het EvoSwitch datacentrum kan betreden. Wanneer de bezoeker het datacentrum wil verlaten, moet deze eveneens zijn vinger op de terminal plaatsen, zodat het systeem weet dat de bezoeker het datacentrum (daadwerkelijk) heeft verlaten!
Laurens Rosenthal, Innovation Director van EvoSwitch:
Bezoekers registreren zich meestal via een website, vullen bij aankomst in een datacenter een A4-tje met persoonsgegevens in, waarna zij met een losse toegangspas de datacenterruimte in mogen. Echt veilig is dat niet. Voor iemand die kwaad in de zin heeft, is een dergelijke toegangsbeveiliging een geschenk uit de hemel. EvoSwitch wil klanten de zekerheid bieden die zij mogen verwachten als het gaat om het beheer van hun data. Daarom heeft EvoSwitch nu biometrische toegangscontroleproducten door SAR laten implementeren
Henk Attema, directeur van SAR:
In Nederland lopen we wat achter als het gaat om de acceptatie van biometrie, maar je ziet dat nu steeds meer bedrijven er in geïnteresseerd zijn. De basis voor de oplossing is voor ons altijd de biometrische zuil en bijbehorende terminals voor het scannen van vingerafdrukken. Daar omheen kunnen we andere beveiligingsoplossingen ontwikkelen en daar ook softwareapplicaties op maat voor schrijven. EvoSwitch wilde aanvullend bijvoorbeeld een paspoortscan. Die hebben wij op basis van de vraag toen voor hen ontwikkeld.
Op dit moment vindt ik veel datacentra redelijk zwak beveiligd, gezien het feit dat er enorm kostbare apparatuur aanwezig is en daarnaast de processen die zich in een datacentrum afspelen, die voor veel bedrijven mission-critical zijn. Beveiliging is daarom net zo belangrijk voor datacentra zijn als de door clara.net vastgestelde 5 aandachtspunten voor inrichting van datacentra. De oplossing en de inzet om de beveiliging van het EvoSwitch Datacentrum naar een hoger niveau te tillen, klinkt mij daarom ook als muziek in de oren!