Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Rechtbank: SURFnet geen openbaar elektronisch communicatienetwerk

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 14 april 2009 08:01 uur

OPTATwee jaar geleden werd SURFnet met een last onder dwangsom door OPTA gedwongen om zich bij haar als openbaar elektronisch communicatienetwerk te registeren. SURFnet was het echter niet met dat besluit eens en tekende bezwaar en later beroep aan tegen het besluit van OPTA. De rechtbank Rotterdam is het met SURFnet eens dat het enkel diensten en netwerk aanbiedt aan een beperkte kring/groep en dat die groep niet toegankelijk is voor het algemene publiek. SURFnet exploiteert derhalve geen openbare elektronische communicatiediensten en/of een openbaar elektronisch communicatienetwerk. Het besluit van OPTA is daarom door de rechtbank vernietigd.

OPTA beraadt zich of zij in hoger beroep gaat. Daarnaast loopt nog een beroep bij het College voor Beroep van het bedrijfsleven tegen de beslissing op het bezwaar dat gericht was tegen de last onder dwangsom in deze zaak. Hoe dan ook is dit een duidelijke nederlaag voor OPTA. Al in 2000 eiste OPTA van SURFnet dat zij zich zou registreren en pas na zeven jaar heeft OPTA daadwerkelijk een besluit genomen. Dat nu door de rechtbank vernietigd is.

rob, 15 april 2009 8:49 pm

vreemd, o.a. leiden univ neemt connectie af bij surfnet en 132.229.8.6 is een openbare dns server direct op dit zelfde netwerk dus beschikbaar voor meer dan enkel die "groep"

Arnout Veenman, 16 april 2009 8:47 am

@rob, uit het vonnis:
[quote]Eiseres bestaat uit een onderzoeksgroep die met name zorgt voor de koppeling van diverse internet-verbindingen tussen de bij haar aangesloten instellingen. Het netwerk van eiseres is uitsluitend toegankelijk voor die, onder specifieke voorwaarden en condities aangesloten, instellingen en niet voor derden. Dit impliceert dat niet 'een ieder', zonder onderscheid, toegang kan krijgen tot het researchnetwerk van eiseres. Er kan dan ook geen sprake zijn van een openbare dienst. Individuele gebruikers, bijvoorbeeld studenten, kunnen uitsluitend rechtstreeks gebruik maken van het netwerk van eiseres, indien zij op de universiteit aanwezig zijn. Dat het in dat geval bij het internetverkeer van eiseres niet alleen gaat om onderling verkeer tussen de instellingen maar ook om communicatie met een ieder die gebruiker is van internet, acht de rechtbank geen omstandigheid om te kunnen spreken van een openbare dienst dan wel openbaar netwerk.[/quote]

rob, 16 april 2009 10:52 am

@Arnout

Ok duidelijk,

Maar dat zou dus ook iedere andere willekeurige
provider kunnen doen, die stellen immers ook alleen de connectie onder voorwaarden ter beschikking aan de door hen aangesloten instellingen, bedrijven en particuliere klanten
hier maken behalve deze groepen ook geen "derden" gebruik van
en kan ook niet "een ieder", zonder onderscheid, toegang krijgen tot het netwerk van de provider.
m.a.w. eigenlijk zijn alle commerciele netwerken besloten netwerken omdat ze niet toegankelijk zijn voor gebruik door "derden" zonder dat deze een overeenkomst met voorwaarden hebben met de provider. en de provider heeft het recht om klanten te weigeren dus dan is het ook om die reden een besloten netwerk en geen openbaar netwerk.
Dat de klanten vervolgens kunnen communiceren met een ieder die gebruiker is van het publieke internet zou hier dus niet aan af doen.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.