Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Ontwikkeling BIND 10 gesponsord door groot aantal registries

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 23 april 2009 08:01 uur

Internet Systems Consortium (ISC) De ontwikkeling van BIND 10 wordt door een groot aantal domein-registries gesponsord, zo heeft het Internet Systems Consortium (ISC) bekend gemaakt. De hoofdsponsors van BIND 10 zijn Japan Registry Services Co., Ltd. (JPRS) en Canadian Internet Registration Authority (CIRA). Daarnaast wordt de ontwikkeling ook gesponsord door Afilias (.info), AFNIC (.fr), DENIC (.de), IIS.SE (.se), Nominet (.uk), NIC.br (.br), SIDN (.nl) en .za Domain Name Authority (.za).

Roelof Meijer, Algemeen Directeur SIDN:

De getallen geven wel aan hoe belangrijk BIND is voor het internet. Doordat men nu weer “terug naar de tekentafel” moet voor versie 10, is het de verwachting dat de doorlooptijd maximaal zo’n vijf jaar wordt. De ontwikkeling gaat daardoor gepaard met een forse investering. Onze committering aan dit project zal afhankelijk zijn van voortgang en de kwaliteit van het werk de komende jaren. Financiering van de ontwikkeling van BIND10 past bij onze strategie om bij te dragen aan de ontwikkeling van standaarden en aan een veilig en betrouwbaar internet en een onafhankelijk DNS.

BIND heeft een lange geschiedenis. Het DNS protocol is in 1982 ontwikkeld. De eerste versie van het programma BIND 4 werd vrijgegeven in 1986. In 1996 nam het ISC de ontwikkeling van BIND over. De huidige versie van BIND, versie 9, bestaat al een tiental jaren. Doordat het internet in die tijd sterke ontwikkelingen heeft doorgemaakt, is er ook veel veranderd in gebruikerseisen, software technologie en computerarchitectuur. BIND10 zal een modulaire opbouw kennen om de mogelijkheden van het benutten van open source te vergroten en een aantal tekortkomingen op te heffen. BIND is de onbetwiste marktleider op het gebied van DNS software met een marktaandeel van 80%.

gerwin, 23 april 2009 9:36 am

Misschien zijn ze wel marktleider, maar ze maken zeker niet de beste dns servers imho. Ik ben blij dat we Bind al lang de deur hebben gewezen en PowerDNS gebruiken.

Randy ten Have, 23 april 2009 11:30 pm

PowerDNS is leuk en makkelijk voor providers, zeker wanner je het wilt integreren in je klantsysteem. Voor een registry is het echter minder geschikt. Daar komt bij dat je van een extra component afhankelijk bent: een relationele database. Voor .nl is dit destijds een keuze geweest om geen PowerDNS te gebruiken.
Welk een voordeel van PowerDNS is dat het helemaal nieuw geschreven is en hierdor ook niet gevoelig voor de problemen die BIND gehad heeft, zoals de DNS poisining. Met de geheel nieuwe opbouw van BIND 10 zal ook dit probleem verholpen zijn. Al moet je terug naar de tekentafel. BIND 9 is inmiddels - zeker in ICT omgevingen - hoogbejaarde software dat met petches steeds gepleisterd wordt.

MikeN, 24 april 2009 12:01 am

PowerDNS kan ook prima andere backends dan een relationele database gebruiken ;) De reden dat het minder gebruikt wordt is eerder omdat veel registries relatief oud zijn vergeleken met het jonge PowerDNS.

BIND 9 zou ook al alle problemen van BIND 8 oplossen, en dat is ze ook lang niet altijd gelukt, dus hoe dat met 10 gaat moet ik nog maar zien.

Lennie, 30 april 2009 9:14 am

@Randy ten Have Bind9 is toch al een rewrite ? Dus die had die problemen ook niet moeten hebben, het was handiger geweest als Paul Vixie eens naar Daniel J Bernstein had geluisterd. ;-)

Nadeel van de huidige versie van PowerDNS is dat mocht DNSSec nog eens van de grond komen dan zit het er nog niet in.

Gelukkig hebben we ook nog NSD en Unbound in NL voortgebracht. :-)

Iemand enig idee waarom we in NL in verhouding zo veel DNS-software voor brengen ?

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.