- Door
- Vraag het Mr. Ras
- geplaatst op
- 26 juli 2007 12:33 uur
Vorige week organiseerden we de eerste Vraag het Mr. Ras, de nieuwe rubriek op ISPam.nl waarin Mr. Steven Ras van ICTRecht elke week één juridische vraag van ISPam.nl lezers beantwoord. De vraag die deze week door Mr. Ras wordt behandeld staat hieronder.
Deze week is er weer een nieuwe Vraag het Mr. Ras met als thema “Aansprakelijkheid van webhosters en internet service providers“. Wat zouden jullie nog willen weten over jullie aansprakelijkheid? Stel je vraag nu in de comments!
Is een elektronische handtekening rechtsgeldig?
Op het moment maken diverse ISP’s gebruik van de zogenoemde “elektronische handtekening” in de vorm van een applet. Met deze elektronische handtekening worden onder andere aanvraagformulieren voor domeinnamen van de SIDN ondertekend. Opgemerkt moet worden dat een elektronische handtekening niet noodzakelijk is voor de totstandkoming van een elektronische overeenkomst. Voor de totstandkoming van een elektronische overeenkomst is het van belang dat de ISP aan een aantal informatieplichten voldoet. Op deze informatieplichten zal ik in dit stuk niet nader ingaan.
Juridisch kader
Op 21 mei 2003 is de Wet Elektronische Handtekening in werking getreden. Deze wet volgt uit de Richtlijn elektronische handtekeningen. Voornamelijk het Burgerlijk Wetboek (boek 3 en boek 6) en de Telecommunicatiewet zijn als gevolg van de implementatie van de Richtlijn aangepast.
Het doel van een elektronische handtekening is het voorzien in:
– zekerheid over de identiteit van de afzender van elektronische gegevens (authenticiteit);
– zekerheid over de onveranderlijkheid van verzonden elektronische gegevens (integriteit).
De definitie van de elektronische handtekening conform artikel 3:15a, lid 4 BW luidt:
Onder elektronische handtekening wordt een handtekening verstaan die bestaat uit elektronische gegevens die zijn vastgehecht aan of logisch geassocieerd zijn met andere elektronische gegevens en die worden gebruikt als middel voor authentificatie.
Het dient dus te gaan om elektronische gegevens die ofwel zijn vastgehecht aan andere elektronische gegevens ofwel logisch zijn geassocieerd met andere elektronische gegevens. Daarnaast dienen deze gegevens te worden gebruikt als middel voor authentificatie. Anders is er geen sprake van een elektronische handtekening.
Rechtsgeldigheid muis handtekening
Waarschijnlijk worden de elektronische gegevens van de applet vastgehecht aan andere elektronische gegevens (gegevens van bijvoorbeeld een contract).
Het is nog maar de vraag of deze gegevens kunnen worden gebruikt als middel voor authentificatie. Het is naar mijn mening bijna onmogelijk om dezelfde elektronische handtekening nogmaals te zetten of daar een unieke schrijfwijze uit af te leiden. Daarbij wordt er geen druk/snelheid gemeten. De gegevens van de applet maken het dan ook niet mogelijk de ondertekenaar te identificeren.
Conclusie
Een elektronische handtekening gezet met behulp van een muis en een applet valt niet onder de definitie van een “gewone” elektronische handtekening in de zin van artikel 3:15a, lid 4 BW.
Bonus vraag
Openprovider vraagt zelfs of je een kopie van je handtekening wil opsturen.
Naar mijn mening komt dan de WBP om de hoek kijken, maar hoe heb je als afnemer de zekerheid dat dit bij hun goed geregeld is?
Openprovider kan waarschijnlijk geen waarde hechten aan een nagestuurde ingescande handtekening. De elektronische gegevens (gescande handtekening) en andere elektronische gegevens (het contract) dienen namelijk op grond van artikel 3:15a, lid 4 BW met elkaar verbonden te zijn. Vasthechting of logische associatie vindt naar mijn mening niet plaats bij het nasturen van een ingescande handtekening. Daarnaast is een ingescande handtekening fraude gevoelig.
De SIDN heeft tijdens de relatiedag laten weten dat zij denken over een authenticatiemiddel voor de domeinhouders. Als de SIDN daartoe besluit is het misschien mogelijk om met behulp van het authenticatiemiddel een rechtsgeldige elektronische handtekening te zetten.
Nieuwe Vraag het Mr. Ras
Deze week is er weer een nieuwe Vraag het Mr. Ras. Het thema van deze week is “Aansprakelijkheid van webhosters en internet service providers”. Wat zouden jullie nog willen weten over jullie aansprakelijkheid? Mocht een vraag al gesteld zijn, geef dan gerust aan dat jij die vraag ook beantwoord zou willen hebben, de meest populaire vraag zal worden beantwoord door Mr. Ras! Stel je vraag daarom nu in de comments!