Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Ook Belgische hosters niet aansprakelijk voor websites van hun klanten

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 7 mei 2009 08:05 uur

OpenmindsHet Belgische hostingbedrijf Openminds kreeg op 26 november 2008 ineens uit het niets een dagvaarding binnen, waarin stond dat zij zich de volgende dag moest verantwoorden voor de rechter over een blogpost van een klant, waarin het bedrijf Areopa en haar directeur Ludo Pyis worden beschuldigd van ‘ploertenstreken’. Ook het hostingbedrijf Hostway wordt om de zelfde reden gedagvaard. De auteur van de blogpost wordt – ondanks dat zijn naw-gegevens algemeen beschikbaar zijn – in eerste instantie niet gedagvaard door Areopa. De eis van Areopa hield onder meer in dat de gedaagde hostingbedrijven de gewraakte blogpost niet meer mogen verspreiden.

Na verschillende zittingen heeft de rechter na een klein half jaar uitspraak gedaan. De rechter is het niet met de eisers eens, en vergelijkt de rol van de hostingbedrijven met die van een kabelexploitant. De rechter merkt op: “De hostprovider heeft geen automatische verwijderingsplicht. Het is slechts na kennisgeving door de zich benadeeld voelende derde (de kennisgevende partij) dat de provider kan weten of bepaalde informatie effectief onrechtmatig is.”. Ook wijst de rechter op dat providers geen algemene toezichtsverplichting hebben om te voorkomen dat informatie (opnieuw) kan worden verspreid. Wel kan er een tijdelijke toezichtsverplichting worden opgelegd, mits de wet daar in voorziet. De eis is echter niet gebaseerd op enige wet, zodoende wijst de rechter de vorderingen af.

Openminds is content met de uitspraak. Op haar blog schrijft het bedrijf:

De uitspraak stemt ons gelukkig, wij zijn niet verantwoordelijk voor de inhoud van de sites van de klanten, en dienen niet zelf als rechter of politie op te treden naar de inhoud van de sites. Wanneer er een geschil ontstaat omtrent de inhoud van een site, dient men de hoster niet te betrekken in de rechtzaak, dat is toch nutteloos. De rechter oordeelde heel duidelijk dat het de eigenaar of uitbater van de website is, die verantwoordelijk is voor wat op de blog geschreven wordt. Het kan niet om rechtstreeks de hoster te vragen een artikel offline te halen.

De Belgische wetgeving op dit punt is op de zelfde EU-richtlijn gebaseerd als de Nederlandse. In Nederland is de jurisprudentie op dit punt daarom vergelijkbaar. In Nederland ook nog de Gedragscode Notice-and-Takedown die de rol van hostingbedrijven nog duidelijker beschrijft.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.