- Door
- Vraag het Mr. Ras
- geplaatst op
- 23 augustus 2007 12:22 uur
Vandaag weer een nieuwe Vraag het Mr. Ras, de nieuwe rubriek op ISPam.nl waarin Mr. Steven Ras van ICTRecht één juridische vraag van ISPam.nl lezers beantwoord. De vraag die deze week door Mr. Ras wordt behandeld bevat ook twee casussen over Planet Internet en XS4ALL. Het thema voor de volgende Vraag het Mr. Ras wordt volgende week op ISPam.nl geplaatst.
Hoe stel je algemene voorwaarden langs elektronische weg ter beschikking?
Algemene voorwaarden worden voor of bij het sluiten van een elektronische overeenkomst regelmatig verkeerd ter beschikking gesteld. Aan het ter beschikking stellen van algemene voorwaarden zijn een aantal eisen verbonden. Indien niet aan deze eisen wordt voldaan, heeft de klant de mogelijkheid om bepaalde bedingen te vernietigen. Hierbij moet opgemerkt worden dat grotere bedrijven (bedrijven die een jaarrekening moeten publiceren of waarbij 50 of meer medewerkers werkzaam zijn) dit vernietigingsrecht van art. 6:233 sub b BW niet hebben.
Toegankelijkheid algemene voorwaarden
Het langs elektronische weg beschikbaar stellen van algemene voorwaarden wordt geregeld door artikel 6:234, lid 1 sub c BW:
hetzij, indien de overeenkomst langs elektronische weg tot stand komt, de algemene voorwaarden voor of bij sluiten van overeenkomst aan de wederpartij langs elektronische weg ter beschikking heeft gesteld op zodanige wijze dat deze door hem kunnen worden opgeslagen en voor hem toegankelijk zijn ten behoeve van latere kennisneming of, indien dit redelijkerwijs niet mogelijk is, voor totstandkoming van overeenkomst aan wederpartij heeft bekend gemaakt waar van voorwaarden langs elektronische weg kan worden kennisgenomen, alsmede dat zij op verzoek langs elektronische weg of op andere wijze zullen worden toegezonden.
Voorwaarden elektronisch ter beschikking stellen
- Ten eerste dienen de algemene voorwaarden voor de wederpartij toegankelijk te zijn. Dat kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van een hyperlink naar de algemene voorwaarden. Een scrollbar, zoals XS4ALL en Planet Internet hebben opgenomen (zie casus), is niet per sé noodzakelijk. Aangezien veel internetgebruikers popup-blockers hanteren, zijn algemene voorwaarden mijns inziens ontoegankelijk indien er gebruik wordt gemaakt van een popup-venster.
- Ten tweede dient aan de wederpartij de mogelijkheid te worden geboden dat de voorwaarden opgeslagen kunnen worden en voor de wederpartij beschikbaar zijn voor latere kennisneming. Aan dit vereiste kan worden voldaan door de mogelijkheid te bieden om de voorwaarden te downloaden (bijv. in PDF).
Casussen Planet Internet en XS4ALL
Om bovengenoemde iets sprekender te maken zal ik de terbeschikkingstelling van de algemene voorwaarden van zowel XS4ALL als Planet Internet toetsen.
Casus Planet Internet:
Planet Internet maakt de algemene voorwaarden toegankelijk middels een tekstveld. Daarmee is aan het eerste vereiste voldaan. De wederpartij krijgt bij Planet Internet niet de mogelijkheid om de algemene voorwaarden te downloaden. Natuurlijk is het wel mogelijk om de tekst te selecteren en vervolgens naar WORD te kopiëren en op te slaan. Naar mijn mening mogen dergelijke handelingen niet van een wederpartij worden verwacht. Planet Internet voldoet dan ook niet aan het tweede vereiste van artikel 6:234, lid 1 sub c BW. Het gevolg voor Planet Internet is dat de wederpartij een beroep kan doen op vernietiging van bepaalde bedingen uit de algemene voorwaarden.
Casus XS4ALL:
XS4ALL maakt de algemene voorwaarden toegankelijk middels een tekstveld. Daarmee is aan het eerste vereiste voldaan. Daarnaast kan de wederpartij de algemene voorwaarden downloaden en printen. XS4ALL voldoet dan ook aan het tweede vereiste dat de voorwaarden kunnen worden opgeslagen en voor de wederpartij beschikbaar zijn voor latere kennisneming.
Risico op vernietiging
Bij XS4ALL speelt er wel een ander probleem. Artikel 6:234, lid 1 sub c BW is namelijk alleen van toepassing op overeenkomsten die langs elektronische weg tot stand komen. Bij XS4ALL moet de wederpartij de overeenkomst eerst nog printen en vervolgens schriftelijk retourneren. Daarom is van een langs elektronische weg tot stand gekomen overeenkomst bij XS4ALL geen sprake. XS4ALL loopt hiermee het risico dat de wederpartij een geslaagd beroep doet op vernietiging van een bepaald beding, omdat de algemene voorwaarden niet via de website ter beschikking kunnen worden gesteld. Dit is een hiaat in de wetgeving waarvoor een wetsvoorstel in de maak is. Waarschijnlijk wordt aan artikel 6:234 BW de volgende zinsnede toegevoegd:
Voor de in lid 1 onder c bedoelde wijze van kennisname is de uitdrukkelijke instemming van de wederpartij vereist indien de overeenkomst niet langs elektronische weg tot stand komt
Update 27/08 Arnout Veenman:
Nu.nl heeft het artikel overgenomen. De juristen van Planet zijn het niet met het standpunt van Steven Ras eens zo valt te lezen in het artikel op nu.nl. Arnoud Engelfriet is het op zijn beurt weer oneens met de juristen van Planet en wél eens met Steven Ras.
Juristen die ook een mening hebben over de casus over de algemene voorwaarden van Planet worden uitgenodigd om te reageren per e-mail of bij voorkeur in de reacties.