Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Koude datacentra verleden tijd’

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 15 juni 2009 08:05 uur

Datacenter DreamWie lange tijd op de datavloer aanwezig moet zijn, doet er in de toekomst verstandig aan om zich luchtig te kleden. Datacentra waar de temperatuur contant op 20C wordt gehouden zijn verleden tijd. De hogere temperaturen zijn geen enkel probleem voor de meeste servers en andere apparatuur, terwijl de energierekening erdoor met tientallen procenten omlaag gaat.

Volgens Schneider Electric CTO Jim Simonelli hebben verschillende datacentra hun temperaturen zonder problemen al verhoogd tot boven de 30C. Een verhoging van de temperatuur op de datavloer van 20C naar 26C zorgt er al snel voor dat het energieverbruik van een datacentrum met de helft verminderd.

Ook de opkomst van virtualisatie en bladeservers zorgt voor hotspots in datacentra. Dit creëert nieuwe uitdagingen om datacentra te koelen. Er moet daarom meer dan ooit te voeren gebruik worden gemaakt van ‘precisie koeling’. Dat betekent dat er een grote hoeveelheid koude lucht naar een fysiek kleine oppervlakte moet worden gebracht. Koeling moet daarom zo dicht mogelijk bij de racks en servers worden geplaatst.

In Nederland zijn er ook al verschillende datacentra die de temperatuur op de datavloer significant hebben verhoogd. EvoSwich in Haarlem is een van de eerste datacentra die hier voor gekozen heeft en stelde in een eerder interview met ISPam.nl dat de hoge temperatuur niet heeft geleid tot een hogere uitval van apparatuur op de datavloer.

Wido, 15 juni 2009 10:16 am

Als je de specs van de meeste componenten bekijkt staat daar ook vaak een envirionmental temperature bij, daar staat niet dat het persé 20 graden moet zijn.

Naar mijn idee zijn servers juist gebaat bij een constante temperatuur, maar niet per definitie bij een lage temperatuur.

Een gevaar met het verhogen van je temperatuur is natuurlijk wel dat je verschil in temperatuur tussen de voorkant en achterkant van je servers lager wordt waardoor de doorstroming minder wordt.

Nathan, 15 juni 2009 2:13 pm

Ik zou persoonlijk niet voor 30 graden gaan maar het rond de 25 á 26 graden houden. Dat is helemaal niet erg voor de apparatuur. 30 graden vind ik weer iets té. Dan is het verschil wel heel klein.

Frank, 15 juni 2009 4:55 pm

Indien een verhoging van de temperatuur naar zo'n 26 graden ook leidt tot een lagere rekening aan het einde van de maand voor de gebruikers van het datacentrum, dan zeg ik GELIJK DOEN!

Jeroen, 16 juni 2009 11:27 am

@ Frank: inderdaad

Ik ga meteen even patent aanvragen op nog te bedenken "zweet goten". Vallen alle zweetdruppels netjes in de goot die naar de afvoer loopt

(ben zelf niet zo een zweterig type, maar die lopen er vast wel rond met 30 graden luchttemperatuur ;-))

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.