- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 28 augustus 2007 08:20 uur
Gisternacht is de stroom voor de derde keer dit jaar in het GrafiX datacentrum in Capelle aan den IJssel uitgevallen. Omstreeks 3:07 uur op 27 augustus vond er een overbelasting plaats op fase 1 van de hoofdaansluiting in het GrafiX datacentrum, waardoor een meszekering sprong.
Netspanning, dieselgeneratoren en UPS-systemen
Direct hierna werd de dieselgenerator automatisch gestart om de belasting van alle 3 de fases over te nemen. Normaliter zou tijdens de seconden die de dieselgenerator nodig heeft om te starten de UPS-systemen de belasting overnemen. Echter doordat er van de drie UPS-systemen er twee overbelast zijn en één recent defect is geraakt, konden deze de stroomvoorziening niet overnemen en viel de stroom in het hele GrafiX datacentrum uit.
Nadat rond 4:30 uur alle meszekeringen in het spanningsrack door zwaardere exemplaren waren vervangen, werd om 5:06 uur de stroomvoorziening handmatig teruggeschakeld op de netspanning. Dit had wel tot gevolg dat de stroomtoevoer naar de apparatuur enkele seconden onderbroken werd, waardoor de apparatuur op de eerste verdieping van het datacentrum opnieuw uitviel. Door de verminderde stroom belasting, doordat niet alle apparatuur direct online was gekomen na het terugkomen van de spanning, kon het UPS-systeem op de begane grond de stroomvoorziening van één fase dit keer wel overnemen, apparatuur die niet redundant of alleen op de andere fase waren aangesloten vielen wel uit.
Overbelasting en werkzaamheden
Het probleem waar het GrafiX datacentrum mee kampt is dat de stroomvoorziening in het datacentrum over de hele linie overbelast is. GrafiX directeur Marco van Gink heeft mij uitgelegd dat de werkzaamheden om dat op te lossen in volle gang zijn, maar dat een en ander helaas langer duurt dan wenselijk is.
Daarbij speelt het een belangrijke rol dat vervangende apparatuur geleverd moet worden en de levertijden zijn niet bepaald kort. Daarnaast ook dat je niet zomaar alles even een maandje kan uitzetten om in alle rust alles te vervangen. Dat maakt het upgraden van de huidige infrastructuur naar een hogere capaciteit er niet makkelijker op.
De verwachting is dat binnen enkele weken de infrastructuur geschikt is voor de hogere belasting en daarmee stroomstoringen veroorzaakt door overbelasting tot het verleden zullen behoren. Al kan Marco van Gink, ondanks dat hij dat graag wil, geen exacte datum geven.
Wat moeten we hiermee?
Partijen die bij GrafiX zitten zullen niet bepaald blij zijn door het feit dat voor de derde keer dit jaar de stroom is uitgevallen, overigens was het voor de begane grond de eerste keer. Mijn eerste gedachte was, zoals waarschijnlijk meer mensen, dat klanten van GrafiX er verstandig aan doen om een ander datacentrum te zoeken. Echter heb ik die mening toch bijgesteld.
Op basis van het gesprek dat ik gisteravond en al eerder met GrafiX directeur Marco van Gink had en de openheid waarmee hij over kwestie communiceert. Heb ik er vertrouwen in dat er door een serieuze aanpak van de problemen er licht aan het einde van de tunnel is.
Door de huidige status is het GrafiX datacentrum tot dat de werkzaamheden zijn afgerond nog gevoelig voor stroomstoringen en kan het dus zijn dat de stroom nogmaals uitvalt. Echter gezien er daarna geen sprake meer van overbelasting van de stroomvoorziening is, ga ik er vanuit dat de stroomproblemen daarna tot het verleden behoren.
Belangrijk voor webhosters en de branche
Relatief kleine onafhankelijke datacentra zijn belangrijk voor webhosters, die telkens minder geliefd en welkom lijken te zijn bij de grote datacentra. Als nadeel hebben kleine onafhankelijke datacentra dat er geen enorme organisatie achter staat. Daardoor kunnen situaties zoals we die met het GrafiX datacentrum ervaren enige tijd blijven voortduren. Dat is vervelend, maar ik denk dat op de lange termijn datacentra zoals GrafiX essentieel zijn voor webhosters en de branche.
Daarom moeten we (ook) het GrafiX datacentrum koesteren, ondanks de huidige problemen!