Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Datacentrum koelen met 60°C water

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 25 juni 2009 08:04 uur

Telkens meer datacentra verhogen de temperatuur op de datavloer. 30°C op de datavloer is niet bijzonder meer. Onderzoekers van ETH Zürich en IBM leggen de lat nog treetje of liever een hele trap hoger door de servers die onderdeel zijn van een nieuwe supercomputer te koelen met koelwater van 60°C.

Het koelwater met een temperatuur van 60°C moet er voor zorgen dat de temperatuur van elke processor onder de 85°C blijft. Door dat water 4.000 keer efficiënter koelt als lucht, is de hoge temperatuur van het koelwater geen probleem. De temperatuur van het water loopt door het koelen op tot ongeveer 65°C.

De heet-water-gekoelde supercomputer zal bestaan uit twee IBM BladeCenter bladeservers in één rack met samen een piek-performance van 10 Teraflops. Elke blade is uitgerust met QS22 IBM PowerXCell 8i of Intel Nehalem processoren met een koelblok waar water doorheen stroomt. Het koelblok is aangesloten op het water transport netwerk van het rack. Elk rack is weer aangesloten op het hoofd water transport netwerk.

Het water transport netwerk is een gesloten systeem waar bij het experiment totaal 10 liter water doorheen wordt gepompt met een snelheid van 30 liter per minuut. Nadat het water de processors heeft gekoeld, stroomt het door een passieve warmtewisselaar, waarmee de warmte wordt afgestaan aan en hergebruikt door de verwarmingsinstallatie van ETH Zürich.

Er hoeven  hierdoor geen compressoren of andere koelers te worden ingezet en er gaat ook geen warmte verloren. Het datacentrum bespaart hierdoor naar verwachting zo’n 40% aan energie in vergelijking met traditionele datacentra en de CO2-uitstoot wordt met 85% verminderd. Dit betekent dat er ongeveer 30 ton CO2 per jaar minder wordt uitgestoten.

Koelsysteem met 60°C koelwater

Sebastiaan Stok, 25 juni 2009 9:47 am

Dus de CPU wordt gekoeld met 60 (warm) graden water? WTF?
Of moet ik dus zien als water van -60 graden :)

Thomas Wouters, 25 juni 2009 11:05 am

@sebastiaan, dat dacht ik dus ook, waarom nemen ze niet gewoon opvervlakte water van ~20C?
verwarmen ze dit water eerst en sturen het dan door het DC oid?
Zou niet weten waar je anders 60C heet water vandaan haalt...

Alexander, 25 juni 2009 1:28 pm

Jongens, zo lastig is het toch niet =]
Ik neem aan dat ze gewoon koud water nemen, dat wordt vanzelf warm. Maar in plaats van het helemaal af te koelen met koelinstallaties tot weer een graad of 20 wordt het gekoeld tot 60 graden.

Ivo, 25 juni 2009 4:40 pm

Vraag me wel af hoe het nou gaat bij het verwisselen van een blade, voor dat je het weet lekt er ergens wat water uit?

Freeaqingme, 26 juni 2009 4:21 am

Ben ik de enige die water + computers een slecht idee vindt?

Wido, 26 juni 2009 9:51 am

@Freeaqingme, water is het probleem niet, de mineralen er in zorgen voor geleiding. Nooit gehad bij natuurkunde?

Als je puur H2O hebt geleid het niet, zo zijn er voorbeelden van moederbord die volledig onder water (of olie) draaien en waar alleen de HDD buiten de vloeistof draait.

@ Ivo, zoiets is goed te regelen met de juiste afsluiters lijkt me zo?

Sjoerd van Groning, 26 juni 2009 11:28 am

Ook puur water geleid, alleen niet zoveel. Principieel heb ik echt helemaal niks met water en servers.

Goed initiatief natuurlijk om iets te doen met de warme. Echter ik vraag me af hoe het met warm weer zit. De verwarming in een kantoorpand is dan uit dus waar zou je de warmte moeten laten? Met koud weer is alles eenvoudig te regelen. Dan heb je ook eenvoudig free cooling en hoef je niet ingewikkelde dingen te doen.

Sebastiaan Stok, 26 juni 2009 11:59 am

Ja maar dan nog, 60 graden?
Ik heb altijd geleerd als je iets koel wilt maken de temperatuur onder nul moet zijn, en het object dan vanzelf afkoelt.

Als je een CPU van 70 graden gaat koelen met 60 klopt er iets niet volgens mij :)

Bas, 27 juni 2009 4:09 pm

Heel mooi systeem, lijkt me erg nuttig, zeker in een toch meestal fris landje als het onze. Die warmte kun je vast ook wel ergens in de grond opslaan.

@Sebastiaan: koelen is niets anders dan `warmte verplaatsen`. Dat gaat vanzelf als op een bepaalde plaats meer warmte is, dan op een andere én er transport van de warmte mogelijk is (door heatsink, koelsysteem oid). Hoe groter het temperatuursverschil, hoe sneller dat transport gaat.
Vergelijk het met elektriciteit: stroon, spanning en weerstand.
Doordat water efficiënter is met afvoer van warmte dan een luchtstroom, is de 20-25 gaden verschil (60 tov 85 vd cpu) blijkbaar voldoende om het doel te bereiken. En zoals hierboven al aangehaald, kost het in totaal dus veel minder moeite om hun processortje lekker 'koel' te houden.

Marco, 27 juni 2009 10:12 pm

ach alleen deze servers kun je zo koelen, misschien vergeten ze dat er in een datacentrum meer andere type appatuur draait. oa switches/routers enzovoort.
Goed water koelen op een moederbord/CPU is natuurlijk beter (dichter bij de bron) maar de rest moet ook gekoeld worden... disken

mark streuper, 21 augustus 2009 12:07 pm

water en electronica gaan prima samen.

hot-spot koeling in combinatie met hot-swop is inmiddels proven technology.

Drip-free connectors voor de aansluitingen. Voor thuis is dit allemaal nog te industrieel maar voor de industie reeds beschikbaar.

Als er een business case ligt kom ik graag eens praten.

[email protected]

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.