- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 25 juni 2009 08:04 uur
Telkens meer datacentra verhogen de temperatuur op de datavloer. 30°C op de datavloer is niet bijzonder meer. Onderzoekers van ETH Zürich en IBM leggen de lat nog treetje of liever een hele trap hoger door de servers die onderdeel zijn van een nieuwe supercomputer te koelen met koelwater van 60°C.
Het koelwater met een temperatuur van 60°C moet er voor zorgen dat de temperatuur van elke processor onder de 85°C blijft. Door dat water 4.000 keer efficiënter koelt als lucht, is de hoge temperatuur van het koelwater geen probleem. De temperatuur van het water loopt door het koelen op tot ongeveer 65°C.
De heet-water-gekoelde supercomputer zal bestaan uit twee IBM BladeCenter bladeservers in één rack met samen een piek-performance van 10 Teraflops. Elke blade is uitgerust met QS22 IBM PowerXCell 8i of Intel Nehalem processoren met een koelblok waar water doorheen stroomt. Het koelblok is aangesloten op het water transport netwerk van het rack. Elk rack is weer aangesloten op het hoofd water transport netwerk.
Het water transport netwerk is een gesloten systeem waar bij het experiment totaal 10 liter water doorheen wordt gepompt met een snelheid van 30 liter per minuut. Nadat het water de processors heeft gekoeld, stroomt het door een passieve warmtewisselaar, waarmee de warmte wordt afgestaan aan en hergebruikt door de verwarmingsinstallatie van ETH Zürich.
Er hoeven hierdoor geen compressoren of andere koelers te worden ingezet en er gaat ook geen warmte verloren. Het datacentrum bespaart hierdoor naar verwachting zo’n 40% aan energie in vergelijking met traditionele datacentra en de CO2-uitstoot wordt met 85% verminderd. Dit betekent dat er ongeveer 30 ton CO2 per jaar minder wordt uitgestoten.