- Door
- Randy ten Have
- geplaatst op
- 25 juni 2009 08:03 uur
De Dutch Hosting Provider Association (DHPA) constateert dat een beeld van de hostingsector is ontstaan van een grote energieverslinder. Ten onrechte meent de DHPA, want het zijn juist onze deelnemers die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan en zij werken aan energiebesparende oplossingen.
Relatieve daling verbruik
Het totale energieverbruik binnen in de hostingsector neemt niet alleen maar toe omdat het gebruik van Internet stijgt, maar juist door de verplaatsing van servers uit kantoren naar datacentra is het energieverbruik in Nederland zich daar gaan concentreren. Hierdoor stijgt het energieverbruik van de sector in absolute getallen, maar ontstaat ook een beeld van een branche met een ongebreidelde energiebehoefte. Ten onrechte meent de DHPA, want in de afgelopen jaren is het relatieve energieverbruik juist flink afgenomen.
Milieumaatregelen
De deelnemers hebben in een Code of Conduct met elkaar afgesproken energieverbruik terug te dringen en hun negatieve invloed op het milieu te beperken. En dat vertaalt zich nu al in de volgende maatregelen:
- In ruime mate gebruiken de deelnemers ‘groene stroom’, zowel in datacentra als in hun kantooromgeving.
- Deelnemers bieden niet alleen diensten aan die thuiswerken mogelijk maken, ook stimuleren zij hun mensen hetzelfde te doen.
- Door virtualisatie van het serverplatform wordt overcapaciteit voorkomen, wat een gunstige invloed heeft op de totale serverbehoefte.
- Bij de keuze van datacentra of de bouw ervan, kiezen de deelnemers voor een efficiëntere afvoer van warme lucht, koeling met buitenlucht en een hogere omgevingstemperatuur.
- De energiekosten worden steeds vaker bij de eindgebruiker doorbelast wat resulteert in de keuze voor servers met een lager energieverbruik.
Centralisatie energieverbruik
Directeur Hans Bennink van de DHPA stelt: “DE DHPA is er van overtuigd dat verdergaande centralisatie van servers en het gebruik van Internet op zich een positief effect heeft op het totale verbruik van energie. Immers worden steeds meer maatschappelijke handelingen online uitgevoerd terwijl men zich daar vroeger voor moest verplaatsen. De deelnemers van de DHPA zetten zich op haar beurt in voor een verdergaande centrale opslag van data, maar tevens voor een beperking van het energieverbruik per server”.
Aansluiting op vergroeningsplan EZ
“De vergroening van de ICT-sector krijgt voorzichtig vorm, maar de uitdaging waar we voor staan blijft gigantisch”. Die boodschap bracht staatssecretaris Heemskerk maandag in Utrecht bij het congres `An Innovative Truth’ over groene ICT. Volgens Heemskerk zal – als we niets doen – het energiegebruik door de ICT-sector in 2020 zijn gegroeid met 225%. Daarmee zal de ICT-sector 10,5% van alle elektriciteit verbruiken. “Dit schrikbeeld moeten we stoppen. Gelukkig zijn er de laatste tijd hoopvolle signalen”, aldus Heemskerk. Zo blijkt uit nieuw onderzoek in opdracht van Economische Zaken dat veel ICT-apparatuur zuiniger wordt (circa 20 á 25 procent tot 2020). Daarnaast wordt ook de koeling van nieuwe datacenters zuiniger en gebruiken zij groene stroom (25 procent). De Code of Conduct van de DHPA sluit dan ook goed aan bij de plannen van Heemskerk.