- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 29 juni 2009 08:05 uur
XS4ALL was enige tijd geleden de eerste provider met native IPv6 over ADSL. Vorige week kondigde Introweb als eerste een IPv6-only ADSL-abonnement aan. Nu is het de beurt aan Signet om naar eigen zeggen als eerste glasvezel-provider IPv6 over glasvezel mogelijk te maken.
De claim de eerste provider te zijn die IPv6 over glasvezel aanbiedt is gebaseerd op eigen onderzoek en navraag bij de open glasvezel netwerken waar Signet haar diensten over aanbiedt, aldus Signet directeur Peter Bekkers in een reactie tegenover ISPam.nl. De glasvezel netwerken waar Signet haar diensten over aanbiedt zijn Eurofiber, Glasvezel Eindhoven, BRE, Glasnet Veghel, Ziggo en Fiber Port.
Het blijkt echter dat een andere provider: BIT al veel langer IPv6-connectiviteit over glasvezel aanbiedt, zo bevestigt Wido Potters van BIT desgewenst tegenover ISPam.nl. Bij BIT krijgen klanten bij elke dienst die ze afnemen standaard de vraag of ze ook IPv6-adressen willen hebben. Er is niet heel veel vraag naar, maar er zijn klanten die er gebruik van maken.
Signet is dus feitelijk niet de eerste provider die IPv6-connectiviteit over glasvezel aanbiedt. Bekkers stelt niet op de hoogte te zijn geweest dat BITÂ al IPv6-connectiviteit over glasvezel aanbiedt. Enkele weken geleden kwam XS4ALL ook uitgebreid in het nieuws met het feit dat zij de eerste ADSL-abonnement met native IPv6-connectiviteit. Gezien BIT dat ook al aanbiedt is XS4ALL eigenlijk ook niet de eerste met IPv6-ADSL. Daar heeft Bekkers een punt.
Waarschijnlijk is Signet wel de eerste provider die IPv6-connectiviteit over een groot aantal open glasvezel netwerken aanbiedt. Volgens Bekkers is Signet marktleider op deze open glasvezel netwerken, waardoor het aantal klanten dat gebruik van IPv6 veel groter is geworden. Dit is aan Bekkers bevestigd door Eurofiber (inclusief Fastfiber), Glasvezel Eindhoven, Glasnet Veghel en Breedband Regio Eindhoven. Vorig jaar won Signet ook een prijs voor beste service provider van Eurofiber.
Eigenlijk is de vraag of Signet de eerste is met IPv6 over glasvezel ook helemaal niet belangrijk. Veel belangrijker is dat telkens meer providers IPv6 mogelijk maken. Dat Signet die stap nu ook heeft gezet is alleen maar lovenswaardig. Remco Bressers, netwerk engineer bij Signet legt uit wat er is gebeurt voor de uitgevoerde IPv6-implementatie:
- Hardware replacements voor “verouderde” hardware zonder native IPv6 ondersteuning. Signet heeft hiervoor investeringen gedaan in hardware van onder andere Juniper Networks en Brocade / Foundry networks. Hierdoor is het netwerk van Signet volledig dual-stack uitgevoerd, waardoor IPv4 en IPv6 onafhankelijk van elkaar kunnen opereren zonder in te moeten leveren op performance.
- In het core netwerk van Signet wordt gebruik gemaakt van iBGP en OSPFv3 om IPv6 routing informatie te verspreiden door het gehele netwerk over 3 datacentra.
- Op core-routing niveau wordt met verschillende transit partijen routing informatie uitgewisseld. Hiervoor zijn specifiek partijen geselecteerd die dit kunnen leveren met uiteraard bijbehorende kwaliteitsgaranties. Helaas is het aandeel IPv6 in absolute zin nog minimaal vergeleken met IPv4. Een jaarlijkse stijging van 1000% of meer aan IPv6 is niet vreemd als je beseft dat er nog nauwelijks IPv6 verkeer wordt verstuurd.
- Beschikbaar maken van verschillende services binnen Signet. Signet draait systemen op verschillende platformen. Naast implementaties in Xen en CentOS wordt ook FreeBSD gebruikt als Operating System. Op dit moment zijn alle benodigde services voor IPv6 beschikbaar zoals onder-andere : SMTP services voor uitgaande mail. POP3 en IMAP4 voor inkomende e-mail. 3 Authoritive DNS servers voor beheer van domeinnamen en 3 DNS resolvers, zodat access klanten domeinnamen kunnen resolven naar IPv6 adressen.