- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 28 september 2007 07:56 uur
Verschillende ISP’s verklaarden tegenover ISPam.nl dat ze e-mail, fax en post van BREIN hebben ontvangen, waarin BREIN de ISP’s sommeert om een aantal eDonkey servers die in hun netwerk staan uit de lucht te halen.
BREIN verwijst in haar sommatie naar Duitse jurisprudentie, waarin de rechter beveelt heeft verschillende eDonkey servers uit de lucht te halen. De overwinning in Duitsland is waarschijnlijk de aanleiding om in Nederland de jacht op eDonkey servers te openen.
BREIN vindt eDonkey illegaal
Interessant is de volgende alinea uit de brief van BREIN:
eDonkey is, zoals u als internet provider bekend zal zijn, een uitermate populair peer-to-peer bestandsuitwisselingsprogramma. Hoewel eDonkey ook voor legale toepassingen gebruikt kan worden is de realiteit dat het programma voor een belangrijk deel gebruikt wordt voor het uitwisselen van
auteurs- en nabuurrechtelijk beschermde films, muziek, computerspellen en andere interactieve consumentensoftware. Die uitwisseling van populaire bestanden vindt plaats zonder de toestemming van de rechthebbenden en maakt dus inbreuk op hun rechten.
Dat is nog eens interessant, BREIN wil eDonkey als manier van bestandsuitwisseling in zijn totaliteit verbieden. Dat zou op het zelfde neerkomen als het in zijn totaliteit verbieden van bijvoorbeeld Usenet, Bittorrent of FTP. eDonkey servers indexeren alle content die beschikbaar is bij de verbonden eDonkey clients en zijn dus ook essentieel voor de legale bestandsuitwisseling via eDonkey. Een aanbieder van een eDonkey server heeft geen invloed op de content die wordt geïndexeerd en is daarmee een mere conduit aanbieder.
Het selectieve geheugen van BREIN
BREIN eist van de ISP’s dat de eDonkey servers uit de lucht worden gehaald en dat de NAW gegevens van de beheerders aan BREIN worden verstrekt. Om haar gelijk te bewijzen verwijst BREIN naar de arresten in de zaken Zoekmp3 en Lycos-Pessers. Dat zijn zeer interessante arresten, echter vergeet BREIN uiteraard melding te maken van het feit dat ons hoogste rechtscollege, de Hoge Raad, op 19 december 2003 heeft gesteld dat KaZaA als bestandsuitwisselingsprogramma legaal is. Het is interessant om te zien hoe selectief het geheugen van BREIN is, als het aankomt op jurisprudentie over filesharing!