Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Onderzoek: Perfecte colocatie aanbieder

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 8 mei 2006 10:58 uur

Op webhostingtalk.nl loopt een discussie over de resultaten van een onderzoek naar de ‘perfecte colocatie hoster’ uitgevoerd door de Boston Consulting Group waar ik zelf ook mijn medewerking aan verleent heb in de vorm van totaal 2 uur telefonisch interview.

Op de resultaten had ik zelf ook wat opmerkingen die ik hieronder zal schetsen:

Klant meld zich aan als co-locatie klant, ISP stuurt overeenkomst en AV. In deze overeenkomst staan een aantal garanties waar ik later op terug kom. De overeenkomst is voor 12 maanden minimaal. In de overeenkomst word duidelijk aangegeven wat de klant maandelijks betaald en wat deze voor dataverkeer betaald. Vooraf calculatie en nacalculatie. Prijzen staan ook vast voor minimaal 12 maanden. Extra kosten voor zowel uitbreiding rackspace als extra ip’s (en de andere kleine dingetjes) staan vastgelegd in de overeenkomst.

Hierbij vraag ik me sterk bij af of dat nou in alle gevallen zo wenselijk is, voor de klant.

Zonder tekenen van overeekomst word de klant niet geplaatst en niet aangesloten, de ISP levert geen diensten voordat er een getekende overeenkomst binnen is. Wanneer de ISP deze ontvangen heeft duurt het 3 dagen voordat de colocatie housing opgeleverd word. De oplevering is altijd met 2 uur on-site support, deze engineer kan helpen met het dragen en installeren van hardware naar het nieuwe cabinet en eventuele netwerkinstellingen.

Geen commentaar

De klant kan anytime wanneer hijzelf dat wil apparatuur uit het cabinet verwijderen, dit moet wel aangegeven worden bij de portier via het webbased aanmeldsysteem. Wanneer de klant hardware verwijderd dient deze een formuliertje in te vullen met het kenmerknummer en te tekenen dat deze de hardware meeneemt. (Bij het plaatsen van de apparatuur geeft de portier aan iedere server een apart kennmerk, denk aan een stikker met een nummer dat in 1 grote database opgeslagen word met de kennmerken van het apparaat). Op deze manier word er voorkomen dat er hardware kwijtraakt. Iedere server die zowel naar binnen als naar buiten gaat word gescrened op een infrarood rollerbank. Bij het verwijderen van apparatuur dient geen begeleiding aanwezig te zijn.

Geen commentaar

Bagage van de bezoekers word gescrened op de infrarood rollerbank om eventuele diefstal van kleine spulletjes te voorkomen (denk aan gereedschap etc).

Je kan kleine spullen ook in je binnenzak of onder je jas verstoppen, dan zou je dus ook door een detectiepoortje moeten lopen.

Alle cabinets zijn voorzien van cijfersloten, iedere klant heeft een eigen cabinet met een eigen cijfercode. Kwartracks en halve racks zijn secured en ook voorzien van een cijferslot.

Cijfersloten op racks zijn relatief veilig. Echter kan iemand door over je schouder mee te kijken je cijfercode bemachtigen en hiermee het rack later open maken, met een sleutel-slot kan dit niet zo eenvoudig.

Netwerk uptime garantie staat op 99.99% op jaarbasis, dit staat vastgelegd in de overeenkomst, indien dit niet behaald word is de ISP verplicht per 30 minuten extra downtijd 20% van de maandelijkse kosten terug te betalen aan de klant. Op de website staat duidelijk beschreven hoe het netwerk is opgebouwd, vanaf de upstrams tot de klant zijn switch/hardware is vierdubbel uitgevoerd. Ieder cabinet krijgt dus 4 uplinks.

Dit is een soort van verzekeringsproduct wat toegevoegd wordt aan het colocatieproduct. Dat verhoogt de prijs van het af te nemen product, feitelijk betaal je dus premie voor het risico dat de aanbieder loopt. Per gevoel moet je kijken of de extra kosten van een dergelijke garantie opwegen tegen de behoefte van de klant.

In het service level agreement staan latency garanties vastegeld per europees land en voor verkeer naar nederlandse ISPS.

Geen commentaar

Iedere klant krijgt zijn eigen subnet, dit op een apart vlan. De verbindingen zijn dus niet gedeeld. Ook dit staat vastgelegd in de overeenkomst.

Geen commentaar

Het netwerk van de ISP is gebouwd op het NOBB principe, NON OVERBOOKING BASE. Er is een mogelijkheid om zowel 10/100/1000 uplinks af te nemen. Maar dan bestaat de infra wel volledig uit 10 gigabit vanaf de upstram tot de klant toe.

Dit verhoogt eveneens de kosten drastisch. Bij garanties van minimale hoeveelheden dataverkeer, moet er ook veel meer transit/peering verkeer wordt ingekocht dat beschikbaar dient te zijn. Gezien de kans minimiem is dat iedereen zijn lijn volledig voltrekt, is dit onnodig kostbaar voor de meeste klanten.

Er zijn 24/7 on-site 2 engineers aanwezig voor eventuele (gratis) reboots en remote hands, ook kunnen deze engineers helpen wanneer een klant een probleem heeft met zijn apparatuur op lokatie en support nodig heeft.

Geen commentaar

De ISP heeft in het datacenter een zogenoemde HARDWARE SHOP, dit houd in dat er altijd spare-parts (denk aan switches/routers) te koop zijn. Voor klanten die per direct hardware nodig hebben. Bezoekers (dus geen klanten maar klanten van klanten) kunnen hier contant met bon hardware/kabels etc kopen voor direct gebruik. Afnemers van de ISP kunnen hier apparatuur op rekening kopen. Dit houd in dat wanneer een klant 10 UTP kabels koopt deze gewoon op de maandelijkse factuur erbij staan.

Geen commentaar

Support is telefonisch mogelijk tijdens kantooruren, en per ticket systeem 24/7 (en dan ook ECHT 24/7 er zit dus ALTIJD iemand achter het ticket systeem).

Geen commentaar

Netwerkonderhoud en ‘eventuele’ storingen staan actueel op een pagina die op een redundante lokatie staat gehost.

Geen commentaar

Klant krijgt 24/7 toegang tot zijn apparatuur, dit via een webbased toegangsysteem of direct contact met de portier van het datacenter. Iedere klant heeft zjin eigen white-list en kan er mensen opzetten en afhalen wanneer deze dat wil.

Geen commentaar

Mooi om te zien dat hier eens onderzoek naar is gedaan. Echter denk ik dat zoiets voor de voeten van bijvoorbeeld de bezoekers webhostingtalk.nl tot betere resultaten leidt gezien die er elke dag mee te maken hebben. Wel leuk om te zien wie de opdrachtgever van de Boston Consulting Group was. Daarnaast leuk om te zien dat de resultaten van een onderzoek waar ik aan mee heb gewerkt mij bereikt.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.