- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 5 oktober 2007 07:59 uur
Een Duitse rechterbank heeft geoordeeld dat het verzamelen van IP-adressen van website bezoekers niet toegestaan is. Dit oordeelde de rechterbank in een rechtszaak die door een Duitse advocaat was gestart tegen het Duitse ministerie van justitie. Het vonnis is al eind maart 2007 uitgesproken, maar pas enkele dagen geleden gepubliceerd, er is geen beroep meer tegen mogelijk, zo meldt heise.
De rechter is van mening dat door het koppelen van IP-adressen aan andere gegevens bestanden, het mogelijk is om persoonsgegevens te achterhalen en daarom is het opslaan van IP-adressen van website bezoekers in strijdt met de Duitse privacy wetgeving.
Naast de implicaties die dit vonnis mogelijk zal hebben voor zoekmachines en portals, laat dit ook zien hoe bizar de dataretentie verplichting voor ISP’s is. Volgens de Duitse privacywetgeving, die op de zelfde Europese richtlijn als de Nederlandse is gebaseerd, is het bewaren IP-adressen van website bezoekers niet toegestaan, terwijl de dataretentie wetgeving het verplicht stelt dat, elk gebeld telefoonnummer, bezochte website en verstuurde e-mail moet worden geregistreerd en voor lange tijd moet worden bewaard.