Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

BIT levert derde datacentrum op

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 19 augustus 2009 08:05 uur

BIT upgrade netwerk naar 160GbitBIT levert deze week haar derde datacentrum op, dat een uitbreiding is op het bestaande BIT-2 datacentrum in Ede. Het nieuwe datacentrum heeft totaal drie verdiepingen, waarvan één onder de grond. Elke verdieping biedt 400m2 aan datavloer, totaal heeft het datacentrum 1.200m2 nieuwe datavloer. De naam van het nieuwe datacentrum is BIT-2BCD, terwijl het bestaande BIT-2 datacentrum omgedoopt is in BIT-2A.

Ondergrondse datavloer
Volgens Alex Bik, technisch directeur van BIT, heeft de ondergrondse datavloer een aantal redenen. Allereerst geeft het een extra stuk veiligheid, een ramkraak is bijvoorbeeld onmogelijk. Daarnaast kan BIT ook meer vierkante meters kwijt op zijn grond. De gemeente Ede stelt een groot aantal eisen aan hoe het pand eruit ziet, omdat BIT op een bedrijvenpark zit en niet op een industrieterrein. Daarnaast is er ook geen gevaar voor overstroming. Het datacentrum is 10 meter boven NAP gebouwd, terwijl de ondergrondse datavloer ook nog steeds 7 meter boven NAP zit.

Stroom
Het datacentrum zal maximaal 3 Megawatt aan stroom verbruiken. Dit zal enkel het geval zijn wanneer het volledig gevuld is en het gebruik van free cooling in de zomer maar beperkt mogelijk is. Voor de datavloeren is totaal 2,2 Megawatt aan vermogen beschikbaar. Per rack is gemiddeld 3 Kilowatt aan vermogen beschikbaar. Maximaal is er 22 Kilowatt aan vermogen leverbaar per rack (3 x 32 Ampère). Elk rack krijgt een powerbar met 27 C13-aansluitingen. De stroomvoorziening is volledig 2N (2 trafo’s, schakelkasten, UPS-systemen, aggregaten etc).

Koeling
De koeling is in principe N+1. Per datavloer is er 1 chiller + 1 reserve chiller. Zolang er maar één datavloer van het nieuwe datacentrum in gebruik is, is er tijdelijk sprake van een 2N situatie. Er wordt zoveel mogelijk gebuik gemaakt van freecooling. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van koelwater van 15/20°C water (aanvoer/retour). Wanneer er geen gebruik kan worden gemaakt van free cooling, worden in de chillers ingebouwde compressoren ingeschakeld. De temperatuur op de datavloer is 25°C met een afwijking van 2°C (23-27°C). De verwachting is dat het datacentrum een PUE-waarde van 1.5 of lager zal hebben.

BIT-3
Er zijn nog geen plannen voor een vierde datacentrum. Wel ligt het volgens Bik voor de hand dat een eventueel BIT-3 datacentrum op een andere locatie zal worden gebouwd. Op tussen de 10 en 35 kilometer van de huidige BIT-datacentra vandaan. Totaal beschikt BIT nu over 1.800m2 aan datavloer: 200m2 in BIT-1, 400m2 in BIT-2A en 1.200m2 in BIT-2BCD.

BIT-2BCD

Foto: BIT, honderden foto’s van de bouw van het datacentrum staan hier.

Jeroen, 19 augustus 2009 9:03 am

Is er ook een foto samenvatting?
Zijn iets teveel foto's op iets teveel pagina's om een leuk beeld van de voortgang te krijgen.

Verder: Gefeliciteerd!

Arnout Veenman, 19 augustus 2009 9:05 am

BIT heeft een timelapse video van de bouw online gezet: https://weblog.bit.nl/blog/2009/07/29/timelapse-video-bouw-bit-2bcd/ .

Jeeves_, 19 augustus 2009 9:07 am

@Jeroen: Voor de bouw: http://bit-2bcd.bit.nl/timelapse.avi

Verder komt er een dezer dagen/weken meer info over BIT-2BCD op de website terecht.

Thomas Lobker, 19 augustus 2009 11:36 am

Wat ik dan niet begrijp is dat ze een nieuw pand van binnen zo ouderwets maken met die donkere vloeren. Dat mag er naar mijn mening wel iets meer high tech uitzien. Het oog wil ook wat, helemaal richting eindgebruikers.

Jeeves_, 19 augustus 2009 11:54 am

Thomas: Wat is er niet hightech aan een BIT-blauwe computervloer? :)

Thomas Lobker, 19 augustus 2009 12:04 pm

Hoe lichter hoe beter naar mijn mening, zal wel iets psychologisch zijn. Wit is ruimtelijk en ziet er schoon uit. Bijvoorbeeld de foto DSC0528.JPG ziet er nogal donker en benauwd uit, maar dat kan ook aan de vaardigheden van de fotograaf liggen natuurlijk ;)

Tududud, 19 augustus 2009 12:57 pm

Gezeur om niks, het is een ruimte waar servers in horen te draaien en waar mensen alleen moeten rondlopen als het echt nodig is.

Randy ten Have, 19 augustus 2009 3:46 pm

Joh, donkere vloer, lichte vloer. Tuurlijk houd ik niet van donkere hokken en mag van mij alles wit. Wel zo makkelijk als je er aan het werk bent aangezien ik nogal slecht zie. Maar als je goede hardware hebt (HP r0x en iLO2 saved my butt more than once), hoe vaak kom je dan nog in het datacentrum behalve met het plaatsen van hardware?
Ik zie wel eens 'servers' met neonverlichting, mensen die boos worden als de bezel niet op een server zit, etc. Het moet functioneel zijn. En de omgeving vooral stabiel. EN of dat nu stabiel zwart of stabiel blauw is. Zolang het maar stablei² is. BIT kennende, zullen zij met minder geen genoegen nemen.

Dirk, 19 augustus 2009 4:03 pm

Ik zou zeggen, bouw zelf een datacenter met een witte vloer als je dat zo gerust stemt. Wat een geneuzel.

Thomas Lobker, 19 augustus 2009 4:16 pm

Jongens maak er niets zo'n drama van, vrijheid van meningsuiting toch?

Freeaqingme, 20 augustus 2009 5:12 am

Het voordeel van een donkere vloer is dat stof en ander puin minder snel opvalt. Als je wil bezuiningen op schoonmaakkosten altijd een donkere vloer nemen ;)

Sphere, 20 augustus 2009 9:56 am

"Daarnaast is er ook geen gevaar voor overstroming. Het datacentrum is 10 meter boven NAP gebouwd, terwijl de ondergrondse datavloer ook nog steeds 7 meter boven NAP zit."

Welke einstein denkt dat een kelder niet kan overstromen als het maar boven NAP ligt. :')

Bakker, 20 augustus 2009 9:58 am

[quote]Daarnaast is er ook geen gevaar voor overstroming. Het datacentrum is 10 meter boven NAP gebouwd, terwijl de ondergrondse datavloer ook nog steeds 7 meter boven NAP
zit.[/quote]
als er ergens overstromingen zijn, dan is het wel in Limburg... hoeveel meter boven NAP is dat?

Alex Bik, 27 augustus 2009 7:18 pm

Er is in zo'n persbericht natuurlijk maar weinig ruimte voor nuance. Afgezien van het feit dat we een eind boven NAP zitten, is er onderzocht dat we in geval van een dijkdoorbraak de boel droog houden. Daarnaast zijn er de nodige voorzieningen getroffen voor het geval er om wat voor reden dan ook toch water in het datacenter zou komen. Er is behoorlijk wat ruimte onder de vloer waar het water geen kwaad kan, en in het midden van de ruimte zit een verlaging in de vloer die is aangesloten op een pompput. De pompput is voorzien van twee pompen, die ieder door een andere feed (achter de UPS-en) gevoed worden.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.