- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 24 augustus 2009 08:05 uur
Sinds 2007 biedt Hosting Art webhosting aan met onbeperkt schuifruimte en dataverkeer. Hosting Art beloofde voor een éénmalige betaling van totaal 149 tot 240 euro levenslang webhosting. Hiermee oogstte het bedrijf veel scepsis. Na twee jaar staat het bedrijf op het punt failliet te gaan en wordt klanten geadviseerd met korting over te stappen naar het bedrijf QuickServer. Opvallend is dat Hosting Art eigenaar Kim Hoogenberg ook nauw betrokken bij QuickServer is.
ING wil krediet terug
Op de website van Hosting Art staat te lezen dat de diensten zullen worden gestaakt, vanwege “onvoldoende liquiditeit, versterkt door de kredietcrisis, de fusie tussen de Postbank en de ING Bank en gebrek aan vertrouwen”. Hosting Art eigenaar Kim Hoogenberg liet tegenover ISPam.nl weten dat het probleem is, dat een door ING Bank toegezegde extra kredietfaciliteit uiteindelijk niet werd verleend. In plaats daarvan eiste de ING het volledige verstrekte krediet terug. De rekeningen van Hosting Art werden daarna geblokkeerd, waarna het bedrijf geen betalingen meer kon verwerken en leveranciers niet meer kon betalen.
Ook stelt Hoogenberg dat hij foute keuzes heeft gemaakt. Als voorbeeld noemt Hoogenberg de grootschalige reclamecampagne in verschillende kranten en op televisie, die zo’n 50.000 euro heeft gekost en weinig heeft opgeleverd. Verder stelt Hoogenberg dat het zelf ontwikkelen van een controle paneel een foute keuze was, hiervoor stonden een fulltime designer en een fulltime programmeur op de loonlijst van Hosting Art.
Totaal stelt Hoogenberg zelf 300 duizend euro in Hosting Art te hebben gestoken. De 1.000 klanten van Hosting Art hebben totaal ook zo’n 200 duizend euro betaald en er staat op dit moment een bedrag van 70.000 euro open bij alle crediteuren (inclusief de ING). Dat zou betekenen dat Hosting Art in 2 jaar tijd ongeveer 570.000 euro heeft uitgegeven. Na het toe sturen van een preview van het artikel stelt Hoogenberg dat er maar 280 klanten zijn en 220 domeinaliassen zijn, waarmee het totaalbedrag dat klanten betaald hebben rond de 60.000 euro uitkomt.
QuickServer
Hosting Art klanten wordt geadviseerd over te stappen naar QuickServer, een webhostingbedrijf dat net als Hosting Art in Arnhem gevestigd is. Het aanbod van QuickServer is niet vergelijk met dat van Hosting Art, namelijk 150MB schijfruimte en 10GB dataverkeer per maand voor 50 euro per jaar. Hosting Art klanten die overstappen krijgen wel het eerste jaar 50% korting.
Uit een mailwisseling tussen Hosting Art en enkele van haar klanten, die Hoogenberg ons heeft doorgestuurd om te laten zien dat haar klanten relatief positief reageren op het staken van de dienstverlening, blijkt dat er iets vreemds aan de hand is.
Zo blijkt dat QuickServer gaat samenwerken met Hosting on Demand. Dit bedrijf is begin dit jaar opgericht en richt zich specifiek op managed hosting. Hosting on Demand is op het zelfde adres als Hosting Art gevestigd. Het bedrijf is echter niet van Hoogenberg, maar van Hans Hop. Hop wordt door Hoogenberg als zijn financieel directeur genoemd, die zich in zijn bedrijf heeft ingekocht. Na het toe sturen van een preview van dit artikel ontkent Hoogenberg dit echter weer: “Hans Hop is slechts directeur van Hosting on Demand B.V. Niets meer, niets minder. Hans is niet in functie, noch in aandelen betrokken bij Hosting Art B.V.”.
Daarnaast blijkt uit de e-mails dat Hoogenberg nauw betrokken blijft bij QuickServer en in een specifieke e-mail zegt een Hosting Art medewerker dat “Kim zal ook daar proberen iets unieks neer te zetten”. Ook blijkt het WHMCS controle paneel waar Hosting Art klanten zich bij QuickServer kunnen aanmelden, op het zelfde IP-adres draait als Hosting Art en haar klanten (82.94.179.115). Later stelt Hoogenberg dat er enkel een proxy op draait, die verwijst naar de servers van QuickServer.
Voor wat betreft QuickServer, dat is een samenwerking met Hosting on Demand B.V. waar we eind vorig jaar mee gestart zijn en waar onder andere www.mcdonalds.nl bij draait. Al het personeel gaat mee naar die toko (wat we niet als zodanig wilden communiceren, omdat mensen op basis van vertrouwen dan keuzes moeten gaan maken) en Kim zal ook daar proberen iets unieks neer te zetten. In het begin zal er gestreefd worden naar structuur en kwaliteit en later dit jaar, wellicht begin volgend jaar weer nieuwe dingen.
Bestellen kan via http://quickserver.hostingondemand.nl/ onder het winkelgedeelte.
Hiermee geconfronteerd reageert Hoogenberg dat het voor QuickServer een interessante kans was om het hele serverpark dat end-of-life was te upgraden. De ondernemer achter QuickServer is een bekende van een van de medewerkers van een bedrijf van Hoogenberg. Echter is er volgens Hoogenberg nog geen sprake van een formele samenwerking tussen Hosting on Demand en QuickServer.
In een andere e-mail dat door Hoogenberg zelf aan een klant is verstuurd, stelt hij tegenover de klant dat er weldegelijk al sprake is van een samenwerking. Ook het voltallige personeel van Hosting Art stapt over naar QuickServer. Hoogenberg stelt verder ook nog tegenover ISPam.nl dat de ondernemer achter QuickServer “goed in het team past”.
QuickServer zijn we een samenwerking mee aangegaan onder Hosting on Demand en in die zin blijf je dan dus betrokken bij mij, Arjen en de rest.
Ter goeder of ter kwader trouw?
Samengevat komt het er op neer dat Hosting Art haar verplichtingen jegens haar klanten niet nakomt door haar dienstverlening te staken. Daarnaast wordt geprobeerd deze klanten over te hevelen naar QuickServer, waar de klanten opnieuw moeten betalen. Omdat QuickServer en Hosting on Demand formeel gezien niets met Hoogenberg te maken hebben, vallen deze buiten een faillissement van Hosting Art. In de vorm van QuickServer en Hosting on Demand gaat Hoogenberg gewoon weer verder met zijn activiteiten en neemt zijn hele team mee. Dit wordt door Hoogenberg erkent. Echter ontkent Hoogenberg dat hij ter kwader trouw is en de kennis die hij heeft opgedaan te willen blijven gebruiken om nieuwe activiteiten in de hostingbranche te ontplooien.