Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Senator Franken: ‘Wat gaat dataretentie de consument kosten?’

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 15 oktober 2007 08:29 uur

1 euroOp dit moment wordt het dataretentie wetsvoorstel in de Tweede Kamer behandeld. Alexander Pechtold (D66) heeft al een amendement heeft ingediend om de dataretentie termijn naar 6 maanden terug te brengen.

In de Eerste Kamer gaat het zelfs nog beter, daar is kamerbreed verzet tegen het dataretentie wetsvoorstel. Senator Prof. Hans Franken (CDA) heeft al eens aangeven het dataretentie wetsvoorstel te willen torpederen.

Afgelopen donderdag sprak ik senator Franken over dataretentie tijdens een bijeenkomst. Senator Franken gaf aan nog steeds zeer strijdlustig te zijn tegen het dataretentie wetsvoorstel, maar er zijn wel goede argumenten voor nodig om het wetsvoorstel te verwerpen. Daarbij op te merken dat de Eerste Kamer minder politiek is dan de Tweede Kamer en vooral naar de kwaliteit en uitvoerbaarheid van wetsvoorstellen kijkt.

Senator Franken heeft mij concreet gevraagd of ik kon aangeven wat dataretentie de consument gaat kosten. Die vraag geleid ik graag door naar jullie.  Op dit moment is er nog veel onduidelijk over wat er wel en niet gelogd moet gaan worden. Ga er vanuit dat het tenminste om uitgebreide httpd, e-mail en ftp logs gaat, die 18 maanden bewaard moeten gaan worden. De verzamelde data zelf moet zwaar beveiligd en gebackupt worden.

  • Welke investering verwachten jullie dat er voor dataretentie nodig is?
  • Wat gaat dataretentie jullie per klant kosten?
  • Verwachten jullie de kosten van dataretentie als bedrijf te kunnen dragen?
  • Zullen er ISP’s (en webhosters) door dataretentie failliet gaan of stoppen?

De antwoorden op bovenstaande vragen kunnen jullie in de comments kwijt of naar mij mailen op [email protected]. Dit is onze kans om iets tegen dataretentie te doen, help mee!

Bart van Bragt, 15 oktober 2007 10:18 am

De belangrijkste kosten bestaan uit een verlies in burgerlijke vrijheden. Dat dit me een paar euro per maand extra gaat kosten is vervelend maar voor mij zeker niet het grootste probleem.

Het is veel vervelender dat de overheid/justitie ongecontroleerd en vrijwel ongelimiteerd toegang krijgt tot mijn interesses, sociaal netwerk, gewoontes, politieke en religieuze voorkeur, ziektes, zwakheden, misstappen en noem het allemaal maar op. En ten dienste van wat? Gaan 'ze' hier echt die stoute terroristen mee tegen houden? BS als je het mij vraagt. Weer een mooi staaltje symbool politiek en een mooie manier om vrijwel ongecontroleerde diensten als de AIVD nog meer bevoegdheden en mogelijkheden.

En het ergst is nog dat de gemiddelde Nederlander blijk lijkt te zijn dat de regering 'iets' doet. Brr.

Magus, 15 oktober 2007 11:05 am

Het is nog steeds niet erg duidelijk wat er precies opgeslagen dien te worden. Imho gaat het alleen om logfiles die uitgebreider worden en langer bewaard moeten worden. Het kost dus waarschijnlijk 1 dikke fileserver per webhosting-server. Het is mij niet duidelijk of ik als hoster ook de logs van een colocated machine moet loggen. Over het algemeen zal het wel zo zijn dat je per hostingpakket enkele mb's extra kwijt bent aan logging, plus de aanschaf van een bak met opslag. Hoeveel van die logging servers je nodig hebt hangt af van je klantenbestand.

Hosting power, 15 oktober 2007 1:08 pm

Het is gewoon te gek voor woorden. het lijkt mij goedkoper als ze bij de aivd meer personeel aannemen ipv alle providers grote investeringen te laten doen in fileservers. Want dit gaat de gemiddelde provider gewoonweg elke maand veel geld en tijd kosten. Denk aan stroom, rackspace, hardware, onderhoud.

Ik denk dat ze dat bij de regering niet helemaal snappen.
Als hun dat willen betalen, prima. Maar het moet niet zo zijn dat het de isps geld gaat kosten omdat hun een "nieuwe wetsregel" verzinnen.

Tevens sluit ik me aan bij Bart van Bragt. Waar stopt dit? hebben wij nog wel privacy? Hetzelfde als het verhaal van het blokkeren van kinderpron sites. Het idee is hartstikke goed!! Alleen waar stopt dit? Straks gaat de regering nog bepalen wat wij wel en niet mogen zien.

Mark, 15 oktober 2007 1:14 pm

[quote]
* Welke investering verwachten jullie dat er voor dataretentie nodig is?
* Wat gaat dataretentie jullie per klant kosten?
* Verwachten jullie de kosten van dataretentie als bedrijf te kunnen dragen?
* Zullen er ISP’s (en webhosters) door dataretentie failliet gaan of stoppen?
[/quote]
Van boven naar beneden:
* Per webserver een investering van 500 tot 1000 euro, mocht het ook vereist zijn om het voor colocatie klanten/dedicated klanten/VPS klanten aan te bieden dan zou dat per server een investering van circa 1000 euro opleveren (gemiddeld).
* Per hostingpakket zal het neer komen op enkele euro's eenmalig en ook enkele euro's per jaar (ruimte + stroom + dataverkeer om je logs extern te backuppen in een andere datacenter). Daarnaast zul je eenmalig met de ontwikkelingskosten te maken krijgen van een goede procedure (al dan niet geautomatiseerd). Kortom er zal per hostingpakket een prijsverhoging van min. 1 euro plaats moeten vinden om dezelfde winstmarge te behouden.
* We kunnen het als bedrijf dragen, echter is dat niet gunstig voor de toekomst en zal het derhalve doorberekend moeten worden.
* Dit zullen er zeker een aantal zijn (die het technisch en/of financieel niet aan kunnen).

Ga ervan uit dat de gemiddelde prijsstijging tussen de 10 en 25 procent zal liggen (puur door deze wetgeving als die er komt).

Anonymous Coward, 15 oktober 2007 1:40 pm

Zoals blijkt uit de brief van de Raad van Hoofdcommissarissen waar je recent naar linkte, vallen alleen de telco's in isp's onder deze regelgeving. Hosters hebben vaak helemaal niks te vrezen van deze regelgeving. Zij vallen namelijk niet onder Telecomwet, hoeven niet aftapbaar te zijn en hoeven dus ook niet te bewaren. (vandaar dat de politie vraagt om uitbreiding naar hostingproviders en het bijhouden van de headers van alle packets op alle netwerken.)

Hier nog een citaat uit de Evaluatie Aftappen Kamerstuk 30517 nr. 1, behoeftestellers zijn (zie parlando.sdu.nl)
Een ander voorbeeld betreft hostingaanbieders: diverse partijen gaven in de vraaggesprekken
aan te denken dat deze onder de Telecommunicatiewet vallen, maar anderen, waaronder de
behoeftestellers, gaven aan dat hosting-aanbieders niet onder de aftapbaarheidsplicht vallen. De
wetgever heeft zich (pas) in maart 2005 laten ontvallen dat webhostingaanbieders niet openbaar
zijn en dus niet onder de Telecommunicatiewet vallen. Het aftappen van hostingdiensten zal
volgens het wetsvoorstel Computercriminaliteit II plaatsvinden zonder medewerking van de
aanbieder.106 Hoewel hier dus momenteel de wetgever duidelijkheid biedt, heeft er de nodige tijd
rechtsonzekerheid bestaan over hostingaanbieders.

Mark, 15 oktober 2007 2:20 pm

De hogere kosten die netwerken zullen maken om de logs te bewaren/headers te bewaren zullen uiteindelijk ook weer betaald moeten worden. Derhalve zal de genoemde prijs stijging linksom of rechtsom er wel komen. Daarnaast zullen de breedband verbindingen ook wel duurder gaan worden.

Thijn, 15 oktober 2007 3:46 pm

Mij lijkt niet zo zeer de uitvoerbaarheid het probleem, maar de kwaliteit. Er zijn voldoende mogelijkheden om deze wet te ontduiken. O.a. door een simpel VPN op te zetten, iets wat tegenwoordig vrijwel elke dodo kan,

tdw, 17 oktober 2007 7:49 pm

Tsja, grote hosters maken meerdere gigabytes per dag aan logs (zeg 150 gig, lijkt me genoeg ;))
keer 18 maanden, dat is 2,7 TB. Maar dat is alleen als het aantal requests hetzelfde blijft, het internet groeit echter dus ik denk dat je uitkomt op iets voor 3TB voor die 18 maanden. Dat is leuk, 7x 500 gig in RAID5, je moet er een flinke raid-kaart voor hebben, en dan ook nog een redelijk krachtige server. Stop allse in 3 U en je bent weer 1 A kwijt. Dit gaat bedrijven enorm veel geld kosten, en ik denk ook niet dat iedereen dit op kan brengen.

[i]getallen zijn gegokt, en niks is daadwerkelijk nagekeken. gewoon nattevingerwerk dus, maar komt volgens mij wel redelijk overeen[/i]

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.