- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 16 oktober 2007 08:18 uur
Als spammer, phisher, malware verspreider of kinderporno aanbieder wil geen enkele ISP je in zijn netwerk hebben. In het Russische Sint Petersburg is er echter een ISP die cybercriminelen graag host. Volgens onderzoekers is de helft van de phishing-incidenten vorig jaar terug te leiden naar klanten die gebruik maken van de faciliteiten van het Russian Business Network, zo meldt The Washington Post.
Het bedrijf is zo opgezet dat het vervolgen of zelfs maar een halt toe roepen vrijwel onmogelijk is. Daarnaast ontplooit het bedrijf zelf geen illegale activiteiten, maar is het enkel een paradijs voor cybercriminelen, die voor 600 dollar per maand terecht kunnen bij het bedrijf. Echter is klant worden zelf ook niet eenvoudig, eerst moet er contact worden gezocht via dubieuze fora, waarbij bewezen moet worden dat men geen undercover agent is.
In het artikel van The Washington Post geeft een systeembeheerder aan dat sinds ze het dataverkeer vanaf het netwerk van het Russian Business Network blokkeren, de hoeveelheid spam en geïnfecteerde computers drastisch gedaald is. Mijn eerste gedachte was ook, als een netwerk álleen maar voor cybercrime wordt gebruikt, dan zou je het dataverkeer van dat netwerk kunnen blokkeren. Daar toe overgaan is echter een etisch dilemma. Is het blokkeren van het dataverkeer van een heel netwerk ethisch verantwoord?