- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 26 oktober 2007 07:30 uur
De Britse staatssecretaris Lord Triesman stelt dat ISP’s actiever tegen filesharing moeten optreden en wanneer dat niet gebeurt zal de Britse overheid ISP’s daar met wetgeving toe dwingen. Al ziet Lord Triesman het liefst dat de creatieve industrie en ISP’s er samen uitkomen.
Als mogelijke oplossing ziet Lord Triesman het aanleggen van een databank met alle auteursrechtelijk beschermde muziek, die dan vergeleken kan worden met de muziek die wordt uitgewisseld via het internet. Al zou het idee van Lord Triesman haalbaar zijn, dan kun je er vergif op innemen dat telkens meer filesharing programma’s hun packets gaan versleutelen, waardoor de ISP’s niet eens meer kunnen zien wat er verstuurd wordt.
De Britse muziekindustrie vertegenwoordigd in de BPI (British Phonographic Industry) is zeer te spreken over het feit dat de Britse overheid een harde lijn uitzet tegen filesharing, die voornamelijk is ingegeven door de angst dat artiesten geen brood meer op de plank kunnen krijgen door filesharing. De ISP branchevereniging ISPA geeft op haart beurt aan de ISP’s een mere conduit status hebben en daardoor niet verantwoordelijk zijn voor de activiteiten van hun klanten. De ISPA is het dus niet eens met de nieuwe harde lijn van de Britse overheid.
Het feit dat (vooral) de muziekindustrie blijft roepen dat ze zielig zijn en geschaad worden door filesharing, begint langzaam maar zeker door te werken in het beleid. Propaganda is de kunst van de herhaling, zo blijkt hier maar weer eens uit.