Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Nederland loopt achter met gebruik IPv6’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 3 november 2009 08:03 uur

tnoHet ontwikkelen en vinden van de juiste hardware die bovendien betaalbaar is, werkt als een rem op het gebruik van IPv6. In Nederland wordt het nieuwe internetprotocol nog relatief weinig gebruikt, zo blijkt uit een studie van TNO.

De Marktrapportage Elektronische Communicatie, die TNO in opdracht van het ministerie van Economische Zaken heeft opgesteld, schetst een beeld van het gebruik van internet in Nederland.

Zo wordt onder meer vastgesteld dat de introductie van IPv6 langzaam op gang komt in Nederland. Eén van de belangrijke oorzaken hiervoor is dat er extra investeringen nodig zijn, terwijl deze investeringen niet direct nieuwe mogelijkheden of opbrengsten genereren. “Ook zijn niet alle bedrijven en organisaties op de hoogte van de benodigde investeringen om een transitie naar IPv6 mogelijk te maken”, aldus de TNO-onderzoekers. Bovendien is één van de problemen waar providers tegenaan lopen het ontwikkelen van een betaalbaar modem.

Gestegen
Hoewel er de laatste jaren een lichte stijging is te zien in het gebruik van IPv6, ligt het gebruik van het nieuwe protocol ‘beduidend lager dan IPv4’. Als bewijs dat de ontwikkeling in Nederland achterblijft, wordt onder meer verwezen naar het aantal IPv6-adresblokken dat Nederland toegewezen heeft gekregen sinds 1999. Dit aantal ligt veel lager dan in enkele ons omringende landen zoals Duitsland en het Verenigd Koninkrijk (zie onderstaande grafiek).

Een andere indicatie dat het gebruik van IPv6 wereldwijd op een laag pitje staat, is de Alexa-lijst met 500 populairste websites. Van de 500 wereldwijd populairste websites zijn er op dit moment naar schatting twaalf (2,4 procent) bereikbaar op IPv6.

TNO-grafiek


Tudududud, 3 november 2009 9:15 am

Een absolute grafiek slaat hier toch nergens op, UK / DE hebben veel meer inwoners en waarschijnlijk ook veel meer bedrijven, dus logisch dat zij meer IPv6 allocaties hebben.

Een relatieve grafiek zou een veel beter beeld geven imo.

Aan de hand van deze grafiek zou ik namelijk 'kunnen concluderen' dat de implementatie in DE/GB net zo traag is aangezien de curve hetzelfde is.

Dennis Wijnberg (Oxilion), 3 november 2009 9:38 am

Wij doen nu onze eerste Mbit IPv6... :)

Igor, 3 november 2009 9:49 am

Goh,.. en wat schets dit verhaal dan?
http://bgpmon.net/blog/?p=228

Daar wordt Nederland genoemd als 1 van de leaders in de grotere landen.

'If we look at the bigger countries, i.e countries with at least a 100 (IPv4) networks we see that Czech Republic (19%), New Zealand(18%), Japan (17%) and The Netherlands (17%) are leading.'

Japje, 3 november 2009 11:29 am

En toch doen wij Nederlanders heel wat IPv6 traffic vergeleken met de rest van de wereld :)

Tijd dat er consumenten ISP's komen die v6 aanbieden... #NederlandaandeIPv6

albert, 3 november 2009 5:39 pm

http://www.xs4all.nl/allediensten/experimenteel/IPv6.php

Andree, 3 november 2009 6:40 pm

Als ik zo naar die grafiek kijk, zie ik dat Nederland juist vrij veel IPv6 adres blokken heeft gekregen (meer als Frankrijk volgens de graph). Zeker als je in de vergelijking mee neemt dat Nederland veel kleiner is dan de UK, Frankrijk en Duitsland.
Wat hieruit blijkt is dat je een relatieve vergelijking moet maken.

Uiteraard is het vergelijken van het aantal IPv4 vs IPv6 prefixen niet echt zinnig. Met IPv6 heeft krijgt iedere provider gemiddeld 1 prefix toegewezen. Met IPv4 zijn dit er een aantal (tientallen).

Het is het beter om het aantal providers dat IPv4 en IPv6 prefixes adverteert te vergelijken.
Dit is de methode die BGPmon.net gebruikt [1] [2]. Dit onderzoek gedaan, dit geeft mijns inziens een betere indicatie van welke landen de leiders in IPv6 deployment zijn.

Dit neemt niet weg dat we met z'n alle achterlopen in de deployment van IPv6. Positief bekeken loopt Nederland en klein beetje minder achter :)

[1] http://bgpmon.net/blog/?p=228
[2] http://bgpmon.net/blog/?p=166

Bas, 4 november 2009 3:19 am

@Igor; Ik ben het met je eens.
Zeker als je kijkt naar landen met meer dan 200 IPv4 netwerken, dan staan we nl. op nr2 van de wereld.


Eigenlijk kloppen beide manieren van meten niet.
Zowel bgpmon als de rapportage waarover ispam rapporteert.

Eem netwerk als DTAG telt maar als 1 netwerk in beide rapporten. Echter omvat dat ene netwerkje wel 17.000.000 DSL abonnees.
AS55xxx, een willekeurig DSL netwerkje in Liechtenstein telt ook als 1 netwerk, terwijl ze drie abonnees hebben..

Totale onzin dus om IPv6 ready netwerken te relateren aan de status van IPv6 implementatie in een bepaald land.

Daarnaast zegt het aantal inwoners / bedrijven (@Tudududud) in een land niks over deze statistieken. In een aantal landen is 70+% van de bedrijven/inwoners klant van 1 netwerk (de incumbant telco)

Iets anders wat mogelijk meegenomen moet worden. Nederland (Amsterdam) is een van de grootste internetknooppunten van de wereld. AMS-IX is de grootste internet exchange van de wereld. Mede door AMS-IX, maar ook geografische locatie, hebben veel tier-x netwerken sterke presence in Amsterdam. Hoe zou dit aspect meegenomen moeten worden in de IPv6 implementatie score van NL?

t.bloo, 5 november 2009 2:27 pm

> Bovendien is één van de problemen waar providers tegenaan lopen
> het ontwikkelen van een betaalbaar modem.

Wat heeft de physical verbinding van de last mile er nou weer mee te maken?

Nou weet ik ook wel dat ze vaak een modem en router in 1 kastje stoppen, maar dan nog is een IPv6 routertje elektrisch even duur als een IPv4 routertje. Niemand koopt het nog in bulk dus is het nog niet spotgoedkoop, maar dat heeft weer niets met het "ontwikkelen van een betaalbaar modem" te maken.

Lennie, 6 november 2009 9:41 am

De eerste keer dat ik het las: “ontwikkelen van een betaalbaar modem”, dacht ik dat is een typefout, ze bedoelen: 'model'. Het is namelijk niet het modem, maar het routertje die iets met IPv6 doet.

Ik denk dat het probleem met die kastjes zit op het punt, dat routertjes wat hardware betreft vaak zo krap bemeten zijn dat ze geen tweede stack er bij kunnen hebben, dus updates installeren is vaak al niet voldoende. En dat mensen al zo'n kastje hebben dus als het alleen IPv4 betrof ook vaak geen nieuw kastje nodig hebben.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.