- Door
- ICTRecht
- geplaatst op
- 3 december 2007 08:24 uur
Vrijdagmiddag tijdens de SIDN Relatiedag hield advocaat Joost Linnemann (managing partner bij Kennedy Van der Laan) een goede juridische presentatie over de volgende onderwerpen:
- totstandkoming van elektronische overeenkomsten;
- akkoord gaan met algemene voorwaarden;
- autorisatie, identificatie op het internet.
De bovenvermelde onderwerpen heb ik ook besproken op ISPam.nl (zie bovenstaande links). Bij de door Linnemann behandelde onderwerpen heb ik een aantal aanvullende opmerkingen.
Totstandkoming van elektronische overeenkomsten:
Tijdens de presentatie van Linneman werden enkele informatieplichten besproken waaraan de deelnemers moeten voldoen, wil er een rechtsgeldige elektronische overeenkomst gesloten worden. Zo moet het bestelproces uit een aantal stappen bestaan en dient de klant eventuele fouten tijdens het bestelproces te kunnen herstellen.
Verder ging Linnemann in op overeenkomsten waarvoor het schriftelijkheidsvereiste geldt. Voor overeenkomsten met het schriftelijkheidsvereiste gelden langs elektronische weg aanvullende voorwaarden, zoals het plaatsen van een elektronische handtekening. Volgens Linneman moesten de deelnemers dit snel weer vergeten, want met deze overeenkomsten zouden de deelnemers niet snel te maken krijgen.
Bij dat laatste sluit ik me volledig aan. Wel wil ik nog een praktische invulling geven voor het elektronisch sluiten van hostingovereenkomsten. Het sluiten van elektronische overeenkomsten ten aanzien van shared hosting zijn naar mijn mening geen probleem. Als het gaat om overeenkomsten voor colocatie, waarbij de belangen groter zijn, is een schriftelijke overeenkomst meer geschikt. Een schriftelijke overeenkomst wordt namelijk aangemerkt als onderhandse akte en kan als dwingend bewijs dienen in een eventuele juridische procedure. Een elektronische overeenkomst met dezelfde bewijswaarde als een onderhandse akte is niet praktisch. De wederpartij beschikt namelijk zelden over een elektronische handtekening waarmee een overeenkomst voor colocatie kan worden getekend.
Autorisatie, identificatie op het internet:
Voor autorisatie en identificatie op het internet sprak Linnemann over het gebruik van de geavanceerde elektronische handtekening. Gezien de zwaarte van het middel en het feit dat een minderheid van de klanten zal beschikken over minimaal een geavanceerde elektronische handtekening is het gebruik niet praktisch.
Naar mijn idee zijn er nog andere methoden denkbaar voor hostingproviders om hun klanten op het internet te identificeren. Hostingproviders kunnen bijvoorbeeld de klant vooruit laten betalen. Denk bijvoorbeeld aan iDEAL. Door deze betaling staat de identiteit van de klant vast. Ook een 1 cent betaling middels iDEAL behoort tot de mogelijkheden om vast te stellen met wie je als hostingprovider te maken hebt. De bank heeft de klant namelijk al geïdentificeerd.