- Door
- Edwin Feldmann
- geplaatst op
- 4 december 2009 08:04 uur
Organisaties als Stichting Brein en Buma Stemra kunnen volgend jaar niet meer eenvoudig zelf achterhalen wat de adresgegevens zijn van bijvoorbeeld de eigenaar van een bepaalde Bittorrentsite met een .nl-domeinnaam.
Dat is het gevolg van de wijzigingen in de publieke whois die op 12 januari 2010 worden doorgevoerd en die de SIDN deze week heeft aangekondigd (pdf). Vanaf 12 januari worden niet meer de adressen van .nl-domeinnaamhouders getoond in de whois. Ook zijn dan de namen van de administratieve en technische contactpersoon niet meer zichtbaar. Wel zal het mailadres van het administratieve contact zichtbaar zijn, maar dit is niet van de houder zelf.
“De afgesloten whois geldt ook voor belangenorganisaties als Stichting Brein en Buma Stemra die dergelijke gegevens nu nog kunnen gebruiken om gemakkelijk te achterhalen wie er achter een bepaalde site zit”, vertelde Maarten Simon, juridisch expert bij de SIDN tijdens de relatiedag van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland.
Naast de beperkte publieke whois, komt er ook een soort ‘opsporingswhois’. Dit betekent dat de volledige whois-gegevens wel toegankelijk blijven voor politie en justitie die een wettelijke bevoegdheid hebben om die informatie op te eisen. Ze kunnen een aparte aansluiting krijgen op de whois. Ook andere partijen met een wettelijke bevoegdheid om bepaalde informatie te vorderen, zoals bijvoorbeeld de Belastingdienst, zullen toegang krijgen tot de whois.
Verder kunnen de gegevens door slechts twee partijen worden opgevraagd, te weten advocaten en deurwaarders. “Dit heeft voor ons het grote voordeel dat wij achteraf altijd kunnen controleren of ze de gegevens hebben gebruikt voor het doel waarvoor ze zeiden dat ze ze nodig hadden. En dat doel leggen wij ook vast. Bovendien kunnen wij een klacht indienen als zij zich niet aan deze afspraken houden. En daardoor heb je een gecontroleerd systeem”, aldus Simon.
SSL
De SIDN is echter nog niet helemaal klaar met het uitwerken van de wijzigingen in de whois. Zo geeft Simon toe dat er nog geen oplossing is voor bedrijven die een SSL-certificaat hebben aangevraagd. “Ik heb begrepen dat de bedrijven die die certificaten uitgeven via de whois controleren of een bedrijf ook de houder is van een bepaald domein. In ons huidige systeem is daar geen oplossing voor, maar voor 12 januari komt die oplossing er zeker”, zo stelde Simon.