- Door
- Rashid Niamat
- geplaatst op
- 18 februari 2010 08:03 uur
Op 9 februari was het Safer Internet Day. Die dag wordt in ruim 60 landen aandacht besteed aan een veiliger online omgeving. Dit jaar stond de actie dag in het teken van de mogelijke gevaren die social network sites met zich meebrengen. Wellicht heb je op TV ook het spotje van ‘Think B4 U Post’ voorbij zien komen.
Het idee van een jaarlijks terugkerende dag om aandacht te vragen voor de minder frisse kanten van het internet vind ik in principe een goede zaak. En dat deze 7e editie in het teken stond van social network sites is niet zo vreemd, als je ziet hoe groot die community’s inmiddels zijn.
Toch is er een ding dat mij niet helemaal zint bij de actie van afgelopen week.
Kinderen krijgen tips waar ze allemaal op moeten letten bij het bezoeken van dergelijke sites. Dat soort tips wordt ook aan de ouders en docenten gegeven. Maar volgens mij mist de organisatie van de Safer Internet Day door deze focus bepaalde groepen in de keten.
Waar kunnen de exploitanten van social network sites terecht als zij zitten met vragen?
En denk nou niet direct, dat dat allemaal grote sites zijn. In principe is het forum van de lokale padvinderij namelijk ook al een social network site. Het is een online omgeving waar leden elkaar ontmoeten, informatie uitwisselen en waar ook van alles fout kan gaan.
Of wat moet je doen als hoster als je een dergelijke community host en je zit met vragen over de spelregels die de forumbeheerder hanteert en waar jij mee te maken krijgt omdat gebruikers jou daarop aanspreken?
Natuurlijk kun je je huisjurist raadplegen of bij je collega’s navraag doen. Ik ben de laatste om daar tegen te zijn.
Maar zou het niet logisch zijn als de Europese Commissie ook eens aandacht heeft voor de hosters en aanbieders? Dan bedoel ik natuurlijk niet aandacht in de vorm van wetgeving, zoals in 2008 al eens is aangekondigd.
Zou het echt zo vreemd zijn als de Europese Commissie de Safer Internet Day website voorziet van praktische en goed bedoelde tips en links voor exploitanten. Volledig transparant, zodat ook de minderjarigen en hun ouders weten waar door de site eigenaren en de hosters op wordt gelet.