- Door
- Rashid Niamat
- geplaatst op
- 4 maart 2010 08:01 uur
Ik kreeg de vraag voorgelegd eens te kijken naar voorstellen van de Britse regering voor de verdere ontwikkeling van breedband. Deze staan vermeld in een officieel actie plan met de titel “Digital Britain broadband initiative”. Het stuk bevat 22 punten waarmee de regering in een keer alles voor het internet wil regelen.
Het is in mijn optiek een illusie te denken dat alles rond internet kan worden geregeld, maar de Britse minister verantwoordelijk voor internet denkt daar duidelijk anders over. De plannen bespreken een scala aan issues, van straffen voor illegale downloaders tot het voorschrijven van een landelijke minimum snelheid voor internettoegang.
Dat laatste punt is bijzonder, want Londen wil voorschrijven dat elke huishouden uiterlijk in 2012 access met ten minste 2Mbps moet kunnen krijgen. Daarmee zal Groot Brittannië het eerste land in Europa zijn dat providers een wettelijk verplichte ondergrens oplegt.
Om dat mogelijk te maken wil Londen trouwens alle internetters maandelijks een belasting van 50p laten betalen, te innen door de providers. Dat bedrag wordt vervolgens beschikbaar gesteld aan die zelfde providers om breedband aan te leggen waar dat nu nog niet het geval is. Alleen al daarom heb ik de plannen en de reacties erop meerdere keren doorgenomen.
De voornaamste reden waarom Londen de 2Mbps wil voorschrijven is de verwachte groei van de economie. De redenering die daarbij wordt gebruikt is de volgende: als iedereen breedband heeft, maken meer mensen vaker gebruik van het internet. Dan zal er vanzelf meer online gekocht en aangeboden gaan worden. Toegenomen gebruik van breedband internet is dan goed voor het gehele bedrijfsleven en de werkgelegenheid.
Kortom, breedband is bijna letterlijk van levensbelang. De Britse brancheorganisatie voor online advertising heeft inmiddels al berekend, dat de landelijke 2Mbps voorwaarde goed is voor £1,4 miljard meer b2c e-commerce omzet per jaar.
Die uitspraak triggerde mij na te denken over twee punten die nergens worden uitgewerkt. Ten eerste worden er alleen winnaars genoemd, geen verliezers. En ten tweede, is er geen onderzoek gedaan naar de impact voor de partijen die zich bezig houden met het verkeer en de content.
Met andere woorden hoe en waarom worden datacenters, hosters en netwerkleveranciers er beter van als accessproviders verplicht minimaal 2Mbps moeten leveren? Een leuke vraag ook voor de Nederlandse partijen nu de kabel al tot 120Mbps gaat en de VDSL uitrol is aangekondigd.