- Door
- John T. Knieriem
- geplaatst op
- 8 maart 2010 08:03 uur
Het schijnt dat de Israelische regering de portabiliteit van e-mail adressen wil mogelijk maken. Nummer portabiliteit op telefoons is inmiddels een goed gebruik en er komt Europese wetgeving aan die ook de portabiliteit van bankrekeningnummers mogelijk moet maken. Maar kan dit ook voor e-mail adressen gaan werken?
Nou heb ik al vaker aangetoond bijzonder weinig van techniek te weten maar volgens mij is het porteren van e-mail adressen nog niet zo eenvoudig.
Als een mail verzonden wordt vindt er DNS-lookup plaats voor de domeinnaam (die komt na de @). Maar in principe wordt alle mail voor het zelfde domein naar de zelfde plek gestuurd. Alleen die internet gebruikers die een eigen domeinnaam hebben kunnen eenvoudig, via een domeinverhuizing, een andere provider kiezen terwijl ze hun e-mail adres houden. Maar als je een adres van je provider krijgt dan ben je in principe gebonden aan die provider (bv [email protected]).
Maar stel nou dat de Israelische wetgeving ook in Europa gaat worden ingevoerd? Hoe moet dat dan? John Levine geeft op zijn blog oplossingen. DE SMTP standaard heeft in principe de mogelijkheid om de verzender te berichten dat het adres is verhuisd. Dat zou je volgens hem kunnen gebruiken. Ook zou de nieuwe provider aan de oude provider kunnen vragen de e-mail te forwarden tegen een kleine fee. Maar waarschijnlijk zal dat tot een enorme administratieve chaos leiden.
Het meest eenvoudige is volgens John Levine als de provider die het adres moet ‘overdragen’ het e-mail adres gewoon actief houdt. Technisch zeer eenvoudig maar hoe lang moet je een adres nog actief houden voor iemand die al lang geen klant meer is?
De eerste vraag is natuurlijk of er eigenlijk wel behoefte is aan de mogelijkheid om e-mail adressen te porteren. Aan de andere kant de Europese commissie heeft wel gekkere dingen besloten. Een aardig vraagstuk lijkt me… .