- Door
- Edwin Feldmann
- geplaatst op
- 28 april 2010 08:04 uur
XS4ALL vindt dat het tijd wordt dat de muziek- en filmindustrie zich aanpast aan de behoeften van de internetgebruiker en niet andersom. De internetprovider is daarom een burgerinitiatief gestart om de wet aangepast te krijgen. Auteursrechtenorganisatie Stichting Brein vindt de actie overbodig en onzinnig.
“XS4ALL loopt met dit initiatief achter de feiten aan”, reageert Tim Kuik van Stichting Brein. Met het burgerinitiatief ‘Muziek en film 4ALL’ wil XS4ALL strijden voor een betere en bredere toegang tot muziek en film op internet. De entertainmentindustrie moet bij wet verplicht worden om nieuwe muziek en films direct bij de lancering online beschikbaar te stellen, kondigde Niels Huijbregts van XS4ALL deze week aan. Het digitale aanbod van muziek en films is bovendien te beperkt, zo stelt Huijbregts.
Volgens Tim Kuik is er niets mis met het aanbod. “De groei van het legale aanbod wordt echter wel ernstig belemmerd door gratis illegaal aanbod. Het legale aanbod van muziek en films op internet heeft alleen kans van slagen als het illegale aanbod snel en efficiënt kan worden aangepakt”, vindt Kuik.
Grondrechten
Volgens XS4ALL biedt de entertainmentindustrie muziek en films echter nog altijd aan met technische beperkingen of in beperkte gebieden. “Een album komt vaak eerst in Amerika en dan pas in Europa uit. Consumenten die nieuwe films en muziek meteen willen beluisteren en bekijken zijn vaak aangewezen op illegale bronnen. De muziek- en filmindustrie wil het auteursrecht beschermen door alle informatie die internetgebruikers digitaal met elkaar delen te screenen. Dit schendt echter de fundamentele grondrechten van de burger: het recht op communicatiegeheim, privacy, informatievrijheid en vrijheid van meningsuiting.”
Maar dat is onzin, vindt Stichting Brein. “Het is onjuist om een ‘downloadverbod’ automatisch aan internetafsluiting en dergelijke te koppelen. Het downloadverbod bestaat al voor software en games en Brein is er voorstander van dat dit uitgebreid wordt naar films, muziek en digitale boeken”, aldus Kuik. Waar het volgens hem om gaat is dat de auteur zijn recht terug krijgt om toestemming te verlenen voor downloaden zodat hij een licentie kan verlenen.
Op de site Muziekenfilm4all.nl kunnen medestanders tot 1 juli hun steun betuigen door een formulier in te vullen. Als 40.000 mensen zich als medestander van dit burgerinitiatief registreren, is de Tweede Kamer verplicht zich te buigen over het voorstel.