- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 3 mei 2010 08:05 uur
Stichting Brein is weer op dreef, allereerst met de rechtszaak tegen usenet-provider News-Service Europe. Daarnaast ook nog eens dat Ziggo door Brein gesommeerd is om de website The Pirate Bay te blokkeren. Nu Ziggo dat geweigerd heeft, heeft Brein een rechtszaak aangekondigd.
Hier zit een duidelijke strategie achter. In eerste instantie werden Nederlandse partijen aangepakt die een belangrijke rol spelen in het mogelijk maken van het inbreuk maken op auteursrecht. Zoals de website Zoekmp3, met het arrest van die rechtszaak zwaait Brein nog regelmatig. Daarnaast ook Bittorrent website zoals Demonoid en Everlasting. Wanneer de eigenaren van de website niet te vinden waren, werd door Brein de hoster van de website gedagvaard.
De tweede zet van Brein is het dagvaarden van The Pirate Bay. Door de opgebouwde jurisprudentie over Bittorrent websites was het volstrekt duidelijk dat deze in Nederland onrechtmatig zijn tegenover auteursrechthebbenden, die door Brein vertegenwoordigd worden. Door dat de status van Bittorrent websites in Nederland volstrekt duidelijk is en met een goede onderbouwing in de rechtszaal heeft Brein op die manier een vonnis gekregen waarin The Pirate Bay niet meer beschikbaar mag zijn voor Nederlandse internetters.
Brein had al aangekondigd dat indien The Pirate Bay geen uitvoering zou geven, providers zouden worden gesommeerd om de website te blokkeren. De derde stap is echter het aanpakken van usenet providers. De logica hierachter is dat niemand kan ontkennen dat usenet een dienst is waar veel auteursrechtelijk beschermd materiaal via wordt uitgewisseld.
Dat geldt in principe ook voor access providers, maar usenet providers richten ook nog grote serverparken in om al die data (tijdelijk) op te slaan. Een rechter kan daar snel van onder de indruk zijn en dat meewegen in zijn beslissing. Indien Brein de rechter er van kan overtuigen dat de dienst vooral bedoelt is voor dit doel, dan is het afgelopen voor usenet providers. Daarmee wordt tegelijkertijd een bres geslagen in de bescherming van artikel 6:196c van het burgelijk wetboek, dat providers in het algemeen beschermd.
De vierde zet van Brein is om access providers aan te pakken. Dit is dus de sommatie die Ziggo heeft gekregen om The Pirate Bay te blokkeren. De kans dat een rechtszaak om Ziggo daar toe te dwingen slaagt is klein. Echter op basis van de jurisprudentie en vooral die nog moet komen uit de zaak tegen News-Service Europe zou het toch zover kunnen komen.
Indien de vierde zet slaagt, zal de vijfde zet van Brein zijn om access providers te dwingen om hun internetverkeer op auteursrechten inbreuken te filteren. Op dit moment liggen er nog pre-judiciele vragen van een Belgische rechter aan het Europese Hof van Justitie of providers hier toe gedwongen kunnen worden, als onderdeel van de zaak SABAM/Belgacom (voorheen Scarlet). Indien die vraag positief wordt beantwoord door het Europese Hof. Dan kan Brein dat ook in Nederland vorderen en mogelijk ook nog eens voor elkaar kunnen krijgen. Dat zou het einde van het open internet betekenen, dankzij het juridische vernuft van Tim Kuik.