- Door
- Randy ten Have
- geplaatst op
- 31 mei 2010 08:01 uur
Roel Deseyn van de Vlaamse christendemocratische partij CD&V uit kritiek op DNS.be door zich af te vragen of de organisatie en het beheer van Belgische domeinnamen niet herbekeken moet worden. DNS.be is sinds 1999 verantwoordelijk voor de .be-zone.
Een doorn in het oog van christendemocraat Deseyn zijn onder andere de lage prijs van het domein en de ontwikeling van capaciteit (uitbreiding nameservers) en veiligheid (invoeren DNSSEC). Deseyn ziet het beheer van het LTD het liefst weer terug bij de overheid. Een reden voor mij om eens alle punten van kritiek na te lopen…
Prijs domeinnaam
Deseyn geeft aan dat de prijs niet ten voordele komt aan de eindgebruikers, omdat deze niet verder zouden kijken dan Belgacom en Telenet. Niets blijkt echter minder waar: een snelle blik in de deelnemerslijst laat zien dat slechts 6% van de registraties door de twee telecomproviders gedaan wordt. Belgen weten dus makkelijk de weg naar de concurrentie te vinden. Binnen de top-10 bevinden zich zelfs buitenlandse partijen.
Uitbreiding en beveiliging
De meest recente jaarcijfers laten zien dat er voldoende geld gereserveerd is (8 miljoen euro, red.) om de capaciteit van de nameservers uit te breiden en de ontplooiing van DNSSEC. Voor beiden lopen loopt al een planning. DNS.be loopt op dit laatste punt niet achter, pas sinds enkele dagen zijn alle rootservers van DNSSEC voorzien en omliggende landen hebben ook nog geen DNSSEC ingevoerd op de nameservers.
Controle identiteit
Een ander punt dat door Deseyn aangevoerd wordt is het ontbreken van identiteitscontrole bij aanvraag van een .be-domein. Mede in combinatie met de goedkope prijs van het domein vreest de christendemocraat dat het TLD een aantrekkingskracht zal hebben op cybercriminelen. In omliggende landen – waaronder Nederland – zien we juist een versoepeling van de regels omtrent identiteitscontrole. Daarnaast treedt DNS.be hard op tegen sites die voor phishing gebruikt worden: zonder pardon verdwijnt het domein uit de zonefile.
De kritiek die Deseyn geeft kan makkelijk punt voor punt weerlegd worden, waarbij bij mij de vraag opkomt wat het daadwerkelijke doel van de politicus is. In 2006 uitte hij al eerder kritiek op DNS.be. Toen ging het om het dropcatchen van vervallen domeinnamen waarbij onder andere Moeder Teresa in een geheel andere gedaante online verscheen, tegen het zere been van de Christendemocraat.
Het terugbrengen van het beheer bij de overheid zal mijns inziens de veiligheid op een subjectieve manier beïnvloeden, zoals we ook in landen als Iran en China zien. Juist het Belgische .be-domein is een goed voorbeeld van vrije marktwerking, waarbij we binnen de top-10 een groot aantal buitenlandse bedrijven actief zien. Een goed voorbeeld hiervan is onder andere TransIP, dat onlangs een kantoor in Antwerpen opende.
DNS.be is mijn inziens een van de beter werkende domeinbeheerders in Europa. De transparantie, prijs en goed uitgewerkte procedures van dit registry kunnen voorbeeld zijn voor andere registry’s. Het is niet voor niets dat het beheersysteem van EurID gebaseerd is op het Belgische model.