- Door
- Vraag het Mr. Ras
- geplaatst op
- 20 maart 2008 08:07 uur
Vandaag weer een nieuwe Vraag het Mr. Ras, de rubriek op ISPam.nl waarin Mr. Steven Ras van ICTRecht één juridische vraag van ISPam.nl lezers beantwoordt. Het thema voor de volgende Vraag het Mr. Ras wordt volgende week op ISPam.nl geplaatst.
Niet naleven wet- en regelgeving
Vraag t.bloo:
Onze website voldoet zeker niet aan de wet- en regelgeving. Wat ik juist wel interessant zou vinden is wat dat voor (wettelijk vastgelegde) consequenties kan hebben.
Het niet naleven van de wet- en regelgeving heeft de nodige gevolgen. ISP’s dienen aan tal van wettelijke vereisten te voldoen. In dit artikel zal ik een aantal belangrijke vereisten, de zogenoemde “informatieplichten”, uitlichten en de gevolgen van het niet naleven omschrijven.
Bedrijfsgegevens
Een ISP dient haar bedrijfsgegevens op een duidelijke en toegankelijke wijze op de website te vermelden. Als bijvoorbeeld het KvK-nummer niet op de website wordt vermeld, dan wordt dat aangemerkt als een economisch delict. Op dit delict staat een gevangenisstraf van maximaal zes maanden, een taakstraf of een geldboete van maximaal 16.750 euro. Op dit moment wordt er door justitie weinig prioriteit gegeven aan de vervolging hiervan, maar dat gaat zeker gebeuren.
Elektronische overeenkomsten
Er komt een rechtsgeldige elektronische overeenkomst tot stand door aanbod en aanvaarding. Een ISP biedt bijvoorbeeld een hostingpakket aan en de klant vult zijn of haar gegevens in en klikt vervolgens op bestellen. Voor dit proces gelden een aantal informatieplichten. Zo dienen de stappen in het bestelproces duidelijk te worden aangegeven en dient de klant de mogelijkheid te worden geboden om invoerfouten te herstellen. Het niet naleven van deze vereisten heeft tot gevolg dat de klant de overeenkomst kan vernietigen.
Algemene voorwaarden
Met de inhoud van de algemene voorwaarden zit het ook niet altijd goed. Bij het onjuist ter hand stellen van algemene voorwaarden loopt de ISP echter het risico dat bepaalde delen van deze inhoud door de klant vernietigd kunnen worden.
De algemene voorwaarden dienen vóór of tijdens het sluiten van de overeenkomst ter hand te worden gesteld. Dit kan door middel van een link naar de voorwaarden. Daarbij moet de mogelijkheid worden geboden om de voorwaarden op te slaan.
Gezien de consequenties is het belangrijk om aan alle informatieplichten te voldoen. Ook voor het papierloos registeren van de .nl-domeinnamen zijn de informatieplichten belangrijk. De SIDN stelt namelijk dat een ISP aan de informatieplichten dient te voldoen, voordat kan worden overgegaan tot een papierloos registratieproces.