Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Op de koffie bij Databarn en We Dare

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 26 maart 2008 08:03 uur

Op de koffie bij DatabarnVorige week woensdag ben ik op de koffie geweest bij We Dare in Amsterdam. Hier had ik een gesprek met directeur Jordy Dost en heb ik een rondleiding gekregen door het Databarn datacentrum.

We Dare
We Dare is door Jordy Dost in 2000 midden in de dotcom hype gestart. Dost is begonnen met het aanbieden van streaming media hosting, alleen in die tijd was colocatie ruimte onbetaalbaar. Dost dacht dat hij dat wel beter kon en richtte daarom zijn eigen datavloer in de Spaanse Kubus in Rotterdam in en plaatste daar zijn servers.

Gezien er destijds nog maar zo’n 140.000 ADSL-aansluitingen in Nederland waren, zou het nog enige jaren duren voordat streaming media echt zou gaan doorbreken en zo bleef de datavloer van We Dare grotendeels leeg. Dost gooide daarom het roer om en de ruimte te verhuren aan derden. Sindsdien is We Dare gespecialiseerd in het aanbieden colocatie.

De vraag die ik daarbij nog had was hoe het nou zat met bepaalde verhalen dat Dost zijn vader de eigenaar van de Spaanse Kubus was en dat hij daar als zoon zijn eigen bedrijf mocht beginnen. Dat klopt zo stelt Dost, al was dat wel gewoon een zakelijke overeenkomst en is het niet zo dat Dost het in de schoot geworden heeft gekregen.

Databarn
Het Databarn datacentrum is oorspronkelijk gebouwd door Jamby het bedrijf van Adam Curry. Jamby richtte zich net als We Dare destijds op het aanbieden van streaming media hosting, maar liep ook tegen het probleem aan de markt hier nog niet klaar voor was door het nog relatieve kleine aandeel van breedband verbindingen in Nederland.

Dost was ondertussen aan het kijken naar een uitwijk locatie voor zijn Rotterdamse datacentrum, grotere corporate klanten en gemeenten eisen dan dat er tussen de operationele en uitwijk locatie tenminste enkele tientallen kilometers zitten en dan kom je toch al snel uit bij Amsterdam. Toen Jamby, waaronder ook Databarn, failliet ging was dat voor Dost een buitenkans en nam hij het datacentrum inclusief de naam Databarn van de curator over.

Databarn is geen klein datacentrum, de bruto vloeroppervlakte is 1.600m2 waarvan 1.250m2 als datavloer is ingericht. Op de begane grond bevinden zich de private suites van klanten van Databarn en op de eerste verdieping bevindt zich de shared colocatie datavloer.

Dost wil We Dare en Databarn in de toekomst neerzetten als twee losse bedrijven. Nu is Databarn nog een onderdeel van We Dare maar dat moet veranderen. Het probleem is dat Dost niet met zijn eigen klanten wil concurreren, maar door vanuit het zelfde bedrijf ook netwerkconnectiviteit aan te bieden doet Dost dat op dit moment wel, zo vindt hij zelf. Daarom moet het uiteindelijk zo worden dat We Dare één van de partijen is die in het Databarn datacentrum aanwezig is. Of het Rotterdamse We Dare datacentrum tegen die tijd ook Databarn zal gaan heten weet Dost nog niet.

Redundante airco’s
De shared colocatie datavloer ziet er netjes verzorgd uit. Op twaalf verschillende plekken bevinden zich de airco units, die zo legde Dost mij uit, uitgerust zijn met dubbele compressors, die om beurten draaien om de levensduur te optimaliseren, maar deze zijn redundant. Dus wanneer één van de compressoren defect raakt en/of vervangen moet worden, dan heeft dat geen gevolgen voor de temperatuur op de datavloer.

Zelfs al raakt een volledige airco unit defect, dan kan dat zelfs worden opgevangen door beide compressoren in een andere airco unit gelijktijdig te laten draaien. Verder wees Dost mij er op dat de airco units bijzonder stil zijn, waardoor je geen enorme herrie op de datavloer hebt, behalve dan van de draaide servers.

De koude lucht wordt op de datavloer onder de datavloer ingeblazen én wordt via buizen die aan het plafond hangen over de hele oppervlakte van de datavloer weer afgezogen. Al wordt er geen gebruik gemaakt van het coldcoridor principe. Verder hangt er op de datavloer een standalone luchtbevochtiger, omdat airco’s per definitie de lucht droog maken. Te veel luchtvochtigheid op de datavloer is niet goed voor je apparatuur, maar door een te droge lucht ontstaat er statische elektriciteit. Dat is net zo onwenselijk.

Géén automatische blusinstallatie
Verder bevinden zich op de shared colocatievloer nog VESDA rookmelders in alle hoeken en de VESDA buizen lopen ook over de airco units omdat daar de meeste lucht circulatie plaatsvindt. Bij een minimale rookdetectie wordt er direct al een pre-alarm gegeven dat wordt opgevolgd door het beveiligingsbedrijf Trigion en krijgt Dost zelf ook een melding.

In het geval van rookmelding wordt er niet automatisch geblust, maar bevinden zich in het hele pand CO2 hand blussers, want zo stelt Dost dat het automatisch blussen met gas vaak met problemen veroorzaakt dan er aan schade ontstaat door de brand zelf.

Midden op de datavloer bevind zich een grote goederenlift waarmee maximaal 1500kg, deze komt uit op een ruimte op de begane grond waar je direct met je bestelbus naar binnen kan rijden en je apparatuur in de lift kan plaatsen, waarna je apparatuur direct op de datavloer is.

Private suites
Aan de private suites op de datavloer op de eerste verdieping viel me op dat de suites zijn opgebouwd met wanden van gips die op de datavloer zelf zijn gebouwd. Helemaal bijzonder vond ik het om te zien dat de deuren van de suites een houten motief hebben. Doordat er op de gang tussen de suites ook een paar schilderijtjes hingen, zag het er eigenlijk wel gezellig uit. Daar is helemaal niks mis mee, sterker nog, ik vond het erg leuk en verfrissend.

Schakelkasten, UPS-systemen, dieselgeneratoren en loadbank
Het laatste deel van de rondleiding ging langs de machine kamers. Allereerst de ruimte waar de schakelkasten en UPS zich bevinden. In deze ruimte bevinden zich in het midden de schakelkasten en langs alle vier de muren van de ruimte bevinden zich een enorme hoeveelheid UPS kasten. Volgens Dost zijn de UPS-systemen zo zwaar uitgerust dat het datacentrum op vol vermogen op de UPS-systemen 45 minuten autonoom kan draaien.

De volgende ruimte die ik te zien kreeg was die waar de generatoren én ook de loadbank stonden. De generatoren zagen er goed onderhouden uit en strak in de verf. Verder bevonden zich in de ruimte lucht inlaat kleppen en de uitlaat van de generatoren.

Helemaal interessant was de aanwezigheid van een loadbank, waarmee de stroomvoorzieningen van het datacentrum kan worden getest bij maximale belasting, zonder dat daarvoor het datacentrum vol hoeft te staan én zonder risico op uitval van het datacentrum, omdat de stroom naar het datacentrum tijdens het testen in bypass staat.

Snoep en fris
Ik heb ook nog een kleine primeur, op de dag dat ik op de koffie ging bij We Dare is er een snoep en frisdrank automaat geleverd, zodat bezoekers van Databarn niet meer persé naar de Burger King verderop hoeven te lopen om snel iets te eten of te drinken te halen.

De foto’s
Racks op de shared colocatie datavloer
Databarn datacentrum: Shared colocatie datavloer

Gang naar de private suites
Databarn datacentrum: Gang van private suite datavloer

Schakelkasten en UPS-systemen
Databarn datacentrum: Schakelkasten en UPS-systemen

Dieselgeneratoren
Databarn datacentrum: Diesel generatoren

Thomas Lobker, 26 maart 2008 8:56 am

Leuk stukje Arnout!

Ben zelf wel tevreden over Databarn. Wat ik wat minder vind is dat het vrij rommelig oogt binnen, maar uiteraard is de kwaliteit van de voorzieningen belangrijker. Hoe vond jij dit ten opzichte van andere datacentra?

Snoep- en frisdrankautomaat is goed nieuws! ;)

Arnout Veenman, 26 maart 2008 9:49 am

Thomas, dank je!

Databarn kwam niet rommelig op mij over, maar wat bedoel je precies met rommelig? Over de voorzieningen. Er lijkt goed nagedacht te zijn bij het inrichten van het datacentrum. Alle voorzieningen die er moeten zijn lijken er te zijn en er zijn ook bepaalde extra's zoals de luchtbevochtiger, de loadbank én de snoep- en frisdrankautomaat. Verder ziet alles er goed onderhouden uit.

Databarn doet niet onder voor verschillende andere datacentra waar ik een rondleiding heb gehad.

Jeroen, 26 maart 2008 12:08 pm

@ Thomas: bedoel je het gehele DC, of enkel de suite waar wij staan?

DC zelf valt wel mee, hoewel ik altijd het idee krijgt dat er nog gebouwd wordt als ik daar naar binnen stap :) Misschien dat dat te verhelpen is door normale stroomschakelaars, normale (wegwijzer)bordjes ipv A4tjes met tekst, een normale toegangsprocedure etc.

Thomas Lobker, 26 maart 2008 2:55 pm

Nou het valt ook wel mee hoor, maar een beetje matige afwerking op sommige plekken. In onze suite en de gangen, maar ook bijvoorbeeld in de kantine. Er is natuurlijk ook wat verbouwd de laatste tijd.

"..Misschien dat dat te verhelpen is door normale stroomschakelaars, normale (wegwijzer)bordjes ipv A4tjes met tekst.."

Inderdaad ;)

Maar nogmaals, het valt wel mee, ik ben dik tevreden in Databarn.

Freeaqingme, 26 maart 2008 4:52 pm

Als de UPS-systemen het 45 minuten volhouden, zijn de dieselgeneratoren dan voorverwarmd? Bij UPS-systemen die het een paar minuten volhouden zal over het algemeen de dieselgenerator voorverwarmd zijn, maar hier?

Arnout Veenman, 26 maart 2008 10:17 pm

@Thomas Lobker, jullie suite en ook de kantine heb ik niet (van binnen) gezien dus dat is voor mij lastig te beoordelen.

@Freeaqingme, ik heb het niet zelf gevoeld, maar volgens Jordy zijn de dieselgeneratoren inderdaad voorverwarmd.

Glenn, 27 maart 2008 11:23 am

Mooi verslag.

Er werd toen Databarn net betrokken werd verteld dat er ook 24/7 beveiliging zou komen te zitten. Is dat inmiddels zo?

Stewie, 27 maart 2008 12:09 pm

Neen

Ronald, 27 maart 2008 1:17 pm

Tjah, maar het blijft we-dare :)

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.