- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 21 maart 2008 08:07 uur
Het Duitse Constitutioneel Hof heeft geoordeeld dat de Duitse dataretentiewet deels ongrondwettelijk is. Het hof heeft vooralsnog niet geoordeeld dat dataretentie zelf ongrondwettelijk is, maar wel dat het opvragen van de data alleen bij verdenking van ernstige misdaden en alleen wanneer er geen alternatieve opsporingsmethoden voorhanden zijn toegestaan is. Ook het centraal opslaan van de data en datamining door geheime diensten is door het hof verboden.
De uitspraak van het hof is voor Alexander Pechthold (D66) reden om de minister van de justitie vragen te stellen over het Nederlandse dataretentie wetsvoorstel. Zo vraagt Pechtold aan de minister of de uitspraak van het hof gevolgen heeft voor het Nederlandse wetsvoorstel. Daarnaast roept Pechtold nogmaals op de dataretentie termijn te verlagen van 18 naar 6 maanden. Eerder diende Pechtold zelf ook al een amendement in dat daar in voorziet.
Alexander Pechtold, fractieleider van D66:
We kunnen dus ook kiezen voor een kortere termijn dan de geplande achttien maanden. Het is belangrijk dat de overheid niet onbeperkt gebruik kan maken van de gegevens. Het is een glijdende schaal. Als we alle overheidsbemoeienis toe blijven staan onder het mom van terrorismebestrijding, kunnen we straks geen stap meer maken zonder dat de overheid je in de gaten heeft en tal van gegevens over je bezit. Daarom moeten we zeer zorgvuldig zijn met het openbaar stellen van privégegevens.
Het is echt geweldig dat Pechtold en D66 opkomen tegen dataretentie. Ik sta er zelf nog steeds van te kijken dat er verder geen politici in Nederland lijken te zijn die zich actief tegen het veel te ruim geformuleerde Nederlandse dataretentie wetsvoorstel verzetten!