Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Alexander Pechtold (D66) stelt kamervragen over Duitse dataretentie

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 21 maart 2008 08:07 uur

Politieke partij D66Het Duitse Constitutioneel Hof heeft geoordeeld dat de Duitse dataretentiewet deels ongrondwettelijk is. Het hof heeft vooralsnog niet geoordeeld dat dataretentie zelf ongrondwettelijk is, maar wel dat het opvragen van de data alleen bij verdenking van ernstige misdaden en alleen wanneer er geen alternatieve opsporingsmethoden voorhanden zijn toegestaan is. Ook het centraal opslaan van de data en datamining door geheime diensten is door het hof verboden.

De uitspraak van het hof is voor Alexander Pechthold (D66) reden om de minister van de justitie vragen te stellen over het Nederlandse dataretentie wetsvoorstel. Zo vraagt Pechtold aan de minister of de uitspraak van het hof gevolgen heeft voor het Nederlandse wetsvoorstel. Daarnaast roept Pechtold nogmaals op de dataretentie termijn te verlagen van 18 naar 6 maanden. Eerder diende Pechtold zelf ook al een amendement in dat daar in voorziet.

Alexander Pechtold, fractieleider van D66:

We kunnen dus ook kiezen voor een kortere termijn dan de geplande achttien maanden. Het is belangrijk dat de overheid niet onbeperkt gebruik kan maken van de gegevens. Het is een glijdende schaal. Als we alle overheidsbemoeienis toe blijven staan onder het mom van terrorismebestrijding, kunnen we straks geen stap meer maken zonder dat de overheid je in de gaten heeft en tal van gegevens over je bezit. Daarom moeten we zeer zorgvuldig zijn met het openbaar stellen van privégegevens.

Het is echt geweldig dat Pechtold en D66 opkomen tegen dataretentie. Ik sta er zelf nog steeds van te kijken dat er verder geen politici in Nederland lijken te zijn die zich actief tegen het veel te ruim geformuleerde Nederlandse dataretentie wetsvoorstel verzetten!

Casper Bakker, 21 maart 2008 8:45 am

Heel goed dat er tenminste iemand in de gevestigde politiek zich een beetje in de nadelen verdiept (ik kan er overigens geen voordeel van vinden, maar dat terzijde). Hopelijk wordt de Nederlandse politiek weer een beetje bewust dat dit soort zaken eigenlijk niet mogelijk zijn.

Ben benieuwd wat het hier nu in Nederland zal gaan worden, maar ook wat er in Duitsland uiteindelijk gaat gebeuren.

Nico Nijman, 21 maart 2008 9:25 am

+2000 deelnemers bij SIDN, 10.000 medewerkers is toch weer 10.000 meer stemmen voor D66 ;-)

Sebastiaan Stok, 21 maart 2008 11:16 am

6 maanden is nog te doen :)
Maar langer dan dat word vervelend, en 18 maanden dat is echt teveel :eek:

Casper Bakker, 21 maart 2008 11:22 am

Sebastiaan: Het grootste probleem is je er niks aan hebt! Dus elke dag dat het moet is al debiel. Daarnaast is het technisch bijna onuitvoerbaar. Dat zijn de grootste problemen. En dat ze het dan ook nog zo ontzettend lang laten bewaren is gewoon nog een extra teken van onkunde.

Punica, 22 maart 2008 2:53 pm

Het probleem was geloof ik meer dat er met zoveel data geen mogelijkheid was om binnen die X maanden de info te vinden die je nodig hebt.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.