- Door
- Edwin Feldmann
- geplaatst op
- 15 juni 2010 08:05 uur
De Amerikaanse president Barack Obama moet desnoods persoonlijk kunnen ingrijpen als belangrijke netwerken gehackt zijn. De president zou de bevoegdheid moeten krijgen om privénetwerken van bedrijven plat te leggen als die een reële bedreiging voor de veiligheid op internet vormen.
Een wetsvoorstel met die strekking is onlangs naar de Amerikaanse Senaat gestuurd. Het voorstel is ingediend door Joe Lieberman en Susan Collins. Het wetsvoorstel moet ervoor zorgen dat een nieuw op te zetten Centrum voor Cyberveiligheid en Communicatie (NCCC), dat onderdeel wordt van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid, het recht krijgt om kritieke infrastructuur te beschermen tegen hackaanvallen. Met name netwerken die essentieel zijn voor het transport en de financiële sector zouden op deze manier tegen kwaadwillenden beveiligd moeten worden. Over het voorstel wordt dinsdag een hoorzitting gehouden.
Afsluiten
Volgens het wetsvoorstel zou de president de bevoegdheid moeten krijgen om delen van het internet af te sluiten. Breedbandproviders, softwarebedrijven en zoekmachinebedrijven zouden daarbij verplicht worden om aan het verzoek van de president te voldoen, anders riskeren zij een boete.
Overigens is dit niet het enige omstreden wetsvoorstel dat recentelijk is ingediend. De senatoren Jay Rockefeller en Olympia Snowe hebben laatst al voorgesteld om een soort ‘kill switch’ te bouwen voor de Amerikaanse overheid om bepaalde kritieke infrastructuur of informatiesystemen van overheidsorganen af te sluiten. Dat voorstel stuitte op zoveel kritiek dat het is aangepast en opnieuw is ingediend, maar deze keer met steun van senator Lieberman.