- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 18 augustus 2010 08:06 uur
Op webhostingtalk.nl staat een discussie over het beleid van de SIDN waar het gaat over .nl-domeinnamen van gefailleerden. Na melding door de curator wordt de .nl-domeinnaam gedurende maximaal vier maanden bevroren, terwijl de registrar de abonnementskosten voor de domeinnaam moet door blijven betalen. Hoe eerlijk is dat tegenover de betrokken registrar?
Het beleid komt er op neer dat de SIDN (conform artikel 20.2 van de houdervoorwaarden, red.) na melding door de curator de domeinnaam in kwestie maximaal vier maanden bevriest. Binnen die vier maanden moet de domeinnaam zijn verhuisd of opgeheven. Daarna moet de registrar toestemming geven voor het nog langer in de lucht houden van de domeinnaam. Anders heft SIDN deze op, zo legt SIDN-marketing manager Michiel Henneke op webhostingtalk.nl uit.
De praktische implicatie hiervan is dat een registrar (of de uiteindelijke tussenpersoon) gedurende deze periode voor de registratie van de .nl-domeinnaam opdraait. Omdat het niet onwaarschijnlijk lijkt dat de curator zich pas na enkele maanden bij de SIDN meldt, kan het dus snel zijn dat een registrar nog twee of drie kwartalen voor de .nl-domeinnaam dient te betalen.
Nu lijkt dit redelijk unfair van SIDN richting de registrar die betrokken is. Daar zijn echter een aantal dingen tegen in te brengen. Allereerst zijn overeenkomsten meestal voor één jaar en worden meestal ook per jaar (vooraf) gefactureerd. Statistisch gezien zal er voor de bewuste domeinnaam al zes maanden betaald zijn. Op basis daarvan is te verwachten dat een groot deel of de volledige periode na het faillissement al (vooruit) betaald is. Uiteraard tenzij de onbetaalde factuur onderdeel is van de schuld die failliet heeft.
Ook speelt het mee dat de waarde van een domeinnaam veelal een belangrijk onderdeel is van de boedel. Zeker indien de curator een doorstart wil maken, de handels- of merknaam van het bedrijf wil verkopen of het een generieke domeinnaam betreft. Als registrar zul je ook in geval van faillissement rekening moeten blijven houden met de belangen van je klant. Om die reden kan de registrar er mijns inziens niet direct na het bekend worden van het faillissement de domeinnamen van de failliet opheffen.
In plaats daarvan zal de curator een redelijke termijn moeten worden geboden om de registrar betaling toe te zeggen of de domeinnaam te verkopen. Indien de registrar dat niet doet en de domeinnaam opheft, kan deze verplicht worden de schade die daaruit voortvloeit te vergoeden aan de curator (exoneratiebedingen ten spijt). Het verschil is dat de SIDN dit nu al doet en de registrar aan de ene kant werk uit handen wordt genomen en aan de andere kant de registrar hierdoor ook geen (feitelijke) machtspositie tegenover de curator meer heeft.
Al met al is de SIDN-registrar met het beleid van de SIDN niet veel slechter af, dan die normaal al zou zijn. Allereerst zal een .nl-domeinnaam gedurende de bevroren looptijd gemiddeld al vooruitbetaald zijn (helaas geldt dat niet bij wanbetaling). Daarnaast zal de registrar in veel gevallen verplicht zijn de curator een redelijke termijn te stellen waarin deze aangeeft wat er met de domeinnaam moet gebeuren, op straffe van een verplichting tot schadevergoeding.