- Door
- John T. Knieriem
- geplaatst op
- 30 augustus 2010 08:08 uur
Een ordinaire poldersoap die de branche geen goed doet. Dat is het verhaal over isp Redunix en haar voormalige zakenpartners Sam Terburg en Fred Arendse. Voorlopig dieptepunt: door een belangrijke leverancier van Redunix is de stekker uit de verbindingen gehaald waardoor de klanten van Redunix onbereikbaar zijn geweest. Deze leverancier heeft de dienstverlening gestopt vanwege vermeende betalingsachterstanden.
Sam Terburg heeft al geruime tijd geleden een nieuwe isp opgericht: Produtch Hosting. Binnen deze entiteit probeert hij nu de gedupeerde klanten de mogelijkheid te bieden om weer snel online te komen. Dat kan hij doen omdat de ip-nummers nog op zijn naam stonden en hij op die manier de mogelijkheid heeft om het verkeer anders te routeren.
Ook Arendse heeft in het de afgelopen dagen keihard gewerkt om de klanten van Redunix weer online te krijgen. Arendse: “Ik heb meer dan 40 uur achter elkaar doorgewerkt. De meeste servers zijn weer online, gelukkig.”
Ruim een week geleden deed Arendse al van zich horen. In een later op Webhostingtalk verschenen bericht beschuldigt Arendse Terburg van fraude. Zijn voormalige zakenpartner zou klanten van Redunix hebben opgeroepen de facturen op een ander rekeningnummer over de maken.
Half waar
Geconfronteerd met deze beschuldigingen ontkent Terburg deze niet. “Het klopt deels wel en het klopt deels niet, de beschuldigingen zijn half waar.” Terburg heeft de klanten aangeschreven omdat, nu hij weg is bij Kronos Nederland (de moeder van Redunix), er geen kennis meer is van de historie van Redunix-klanten. Bovendien is er geen technische kennis meer in het bedrijf”, zo stelt Terburg.
Hij wilde de klanten informeren over zijn vertrek bij Redunix. “Op die manier kan ik een alternatief bieden”, meent Terburg. “Mijn naam is helemaal weg en daarom loopt het nog niet storm met overstappers”, zo geeft hij aan.
Prutser
Terburg, oorspronkelijke oprichter van Redunix, heeft geen goed woord over voor Fred Arendse. De twee hebben enige tijd geleden het initiatief genomen om te komen tot de realisatie van een datacentrum. Ze gingen daartoe zelfs een fusie aan. Maar de zakelijke liefde bekoelde al snel. “Fred Arendse is een man met wie je niet kan samenwerken. Ik heb nooit enige inspraak gehad. Ik vind hem een prutser”, zo luidt het onverbloemde oordeel van Terburg over Arendse.
Arendse over Terburg: “Terburg is werkelijk een uitstekende techneut maar je moeten hem heel ver van organisatie en administratie vandaan houden”. Hij verwijt Terburg dat hij uit de gezamelijke onderneming tonnen aan geld heeft ontrokken op een niet legale manier. “Hij heeft de boel leeggeroofd”, stelt Arendse.
Arendse zal ook een kort geding aanspannen tegen Terburg vanwege het illegaal wegkapen van klanten. Ook Grafix de housingprovider krijgt een kort geding aan de broek omdat zij meewerken aan deze illegale activiteiten van Terburg. De twee hebben ruzie over niet betaalde aandelen, niet geleverde activa, de wijze waarop het datacentrum moest worden gerealiseerd en nog een hoop meer. Inmiddels bestoken ze elkaar met in gebreke stellingen en andere juridische procedures.
Volgens Arendse klopt er niks van de beschuldigingen aan zijn adres. “Op de dag dat Terburg binnenkwam werden we al geconfronteerd met enorme achterstallige betalingen van hem, hij zat financieel zo moeilijk dat we hem direct geholpen hebben met een lening. Daarnaast hebben we een constructie opgetuigd om om ervoor te zorgen dat hij niet geconfronteerd zou worden met belasting claims. Het is gegaan zoals het hoort. Bovendien kreeg hij direct een salaris van 5500 euro per maand. Dat is gewoon een zakelijke constructie, ik weet echt wel hoe dit werkt.”
Strafbaar
Arendse geeft in zijn berichtgeving aan dat eventuele betalingen aan Terburg geen bevrijdende betaling opleveren. Relaties die per abuis op een dergelijk bericht hadden betaald hebben aangegeven dat zij zowel een melding bij hun bank als ook aangifte van een strafbaar feit bij de politie hebben gedaan, zo meldt Arendse.
Er worden nu meerdere rechstzaken voorbereid waarbij Terburg van het plegen van economische delicten beschuldigd wordt. Volgens Arendse is de zaak zo omvangrijk dat dit alles niet geseponeerd zal gaan worden.
Arendse geeft aan dat de realisatie van het datacentrum voorspoedig verloopt. In de Spaanse Kubus zal op korte termijn 2000vierkante meter worden gerealiseerd. Pandeigenaar TCN zal mee investeren in nieuwe groene stroomvoorziening en revolutionaire koelsystemen. “De subsidie aanvraag ligt al bij de Rabobank”, zegt Arendse.
Eigen vermogen
Of Arendse in staat zal zijn deze ambitieuze plannen daadwerkelijk te financieren valt nog te bezien. Een blik op de jaarcijfers 2008 van zijn concern leert dat de moedermaatschappij IP Phone Team BV ultimo 2008 technisch failliet was. Over 2009 zijn nog geen cijfers gedeponeerd. Deze holding heeft een negatief eigen vermogen. Ook de andere werkmaatschappijen uit het concern bevinden zich ultimo 2008 in een financieel deplorabele toestand. Met uitzondering van IP Phone Telecom BV dat wel een positief eigen vermogen kent. De vraag is of dat voldoende zekerheid biedt om tot daadwerkelijke realisatie van het datacentrum te komen.