- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 23 mei 2008 08:06 uur
Gistermiddag heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel bewaarplicht telecommunicatiegegevens aangenomen, voor het wetsvoorstel waren CDA, SGP, VVD, PVV, Verdonk en de ChristenUnie. De bewaartermijn wordt echter geen 18 maanden, maar is met een amendement van de ChristenUnie door de kamer gewijzigd in 12 maanden.
Het amendement van Alexander Pechtold (D66) om de bewaartermijn tot 6 maanden terug te brengen haalde het niet. Het amendement van Ed Anker (ChristenUnie) dat de bewaartermijn tot 12 maanden terugbrengt en de evaluatietermijn van de wet tot 3 jaar verkort werd wel door bijna alle partijen aangenomen. Ondanks dat het aangenomen amendement van de ChristenUnie is, komt de eer voor het matigen van de bewaartermijn toe aan Alexander Pechtold die zich enorm tegen het wetsvoorstel en de lange bewaartermijn heeft verzet!
Behandeling in de Eerste Kamer
Het wetsvoorstel moet nu naar de Eerste Kamer toe en ook daar kan het op de nodige weerstand rekenen. Senator Hans Franken (CDA) heeft ruim een jaar geleden al aangekondigd dat hij het wetsvoorstel in de huidige vorm gaat torpederen en daarvoor de hele Eerste Kamer heeft gemobiliseerd. Het gaat interessant worden wat onze senatoren er van vinden.
De bewaarplicht moet voor 1 september zijn geïmplementeerd in de Nederlandse wet. Gezien de Eerste Kamer van 4 juli tot en met 1 september met reces is, moet de behandeling voor het reces gebeuren. Tijdens de behandeling in de Tweede Kamer gaf voorzitter Gerdi Verbeet aan dat de Eerste Kamer het wetsvoorstel voor het reces zal behandelen.
Geen bewaarplicht voor webhosters
Webhosters vallen overigens in principe niet onder de bewaarplicht. Een bron die anoniem wil blijven heeft mij dat haarfijn uitgelegd. Het komt er op neer dat de telecomwet waar de bewaarplicht onder valt enkel een marktordeningswet is, waar in principe enkel telecombedrijven onder vallen, alleen bedrijven die bij OPTA als zodanig staan geregistreerd, vallen daarom onder de bewaarplicht. Alle webhosters zonder eigen netwerk zijn dat niet.
De wetgever heeft zich hier expliciet over uitgelaten in het wetsvoorstel Computercriminaliteit II, daarin staat letterlijk dat webhosting bedrijven daar niet onder vallen:
Het Verdrag maakt geen onderscheid tussen openbare elektronische communicatiediensten en niet-openbare elektronische communicatiediensten en richt zich ook op aanbieders die gebruik maken van deze netwerken om hun diensten aan te bieden, zoals de beheerders en eigenaren van websites en webhostingdiensten.
Dit is natuurlijk een hele opluchting, anderzijds creëert dat wel een enorme witte vlek bij de bewaarplicht. Sterker nog nu webhostingbedrijven en webmail aanbieders buiten de bewaarplicht vallen, zal het merendeel van de e-mail verkeer niet worden bewaard.