- Door
- Edwin Feldmann
- geplaatst op
- 2 november 2010 08:02 uur
Belgen zijn relatief veel geld kwijt als zij een triple play-abonnement bij een telecombedrijf afsluiten. De bundeling van diverse abonnementen bij één aanbieder levert niet of nauwelijks voordeel op.
Dat blijkt althans uit een Europees onderzoek van Test-Aankoop, een Belgische consumentenorganisatie. Test-Aankoop vergeleek de zogenaamde triple play-formules (tv, telefonie en internet) in acht Europese landen. Bijna 40% van de Belgen heeft inmiddels een gecombineerd pakket in de vorm van ‘double play’ of ‘triple play’.
“Maar in België is een klein aantal telecombedrijven erg dominant op het gebied van adsl-internet en kabeltelevisie. Ook is het netwerk van kabeloperators onvoldoende opengesteld en loopt de ontwikkeling van DVB-T (digitale tv via de ether) te traag om een alternatief te bieden”, concluderen de onderzoekers.
Gemiddeld 63 euro
In België kost een combinatie van tv, telefonie en internet maandelijks vaak meer dan 60 euro, tot bijna 84 euro bij Telenet. Dat is bijna de helft duurder dan de goedkoopste aanbieder in Frankrijk waar het goedkoopste triple play-pakket 40 euro kost.
Bij de Zuiderburen zijn Billi en Numéricable het goedkoopst. Dit zijn echter twee aanbieders met een beperkte dekking voor hun triple play-aanbod (Billi in Brussel en in een aantal Waalse steden, Numéricable in een aantal Brusselse gemeenten). De traditionele Belgische operators (Belgacom en Telenet) zijn veel duurder. Hun prijzen liggen boven het gemiddelde van de in totaal 26 tarieven die Test-Aankoop vergeleek. Dat gemiddelde kwam uit op 63,43 euro per maand.
Meer concurrentie
Test-Aankoop eist dat er maatregelen worden genomen tegen het gebrek aan concurrentie op de Belgische markt omdat steeds meer consumenten op een dergelijk abonnement overstappen. Daarnaast vraagt de consumentenorganisatie om een verlaging van de tarieven voor gesprekken van vaste naar mobiele nummers. Er zijn te veel aanbieders die nog steeds schandalige prijzen hanteren, ondanks de druk vanuit Europa om de mobiele belkosten te verlagen.