- Door
- John T. Knieriem
- geplaatst op
- 18 november 2010 08:08 uur
Of het nu komt omdat Nederland het enige land is dat transparant is terwijl andere landen gewoon niet de waarheid vertellen is niet helemaal duidelijk. Maar nergens in Europa vragen opsporingsdiensten de bel-, sms- en e-mailgegevens van burgers vaker op dan in Nederland. De Nederlandse Officieren van Justitie bevroegen 78.000 keer de verkeers- en locatiegegevens van gebruikers. Uit deze gegevens is af te leiden wie in de afgelopen 12 maanden met wie, wanneer en hoe lang gecommuniceerd heeft en waar de gebruiker zich op dat moment bevond. Met het aantal opvragingen van klantgegevens in 2009 komt het Nederlandse aantal uit op ruim 3 miljoen.
Per hoofd van de bevolking driemaal zoveel als in Duitsland, zevenmaal vaker dan in Polen. Bij de overige Europese landen ligt het aantal opvragingen veel lager.
Een kans van 20% dat jouw buurman die toevallig politieman is eens even in jouw klantgegevens of surfgedrag heeft zitten neuzen. En natuurlijk heb ook jij niks te verbergen totdat het een keer onterecht tegen je wordt gebruikt.
De intenties van ‘Project Dataretentie’ zijn openbaar geworden door de inspanningen van digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom en onderzoeker Rejo Zenger.
Eerder ontdekten zij al dat Nederland in Europa ook aan kop gaat als het gaat om het afluisteren van telefoongesprekken en dat opsporingsambtenaren privacyregels stelselmatig negeren bij het opvragen van telecomgegevens via de landelijke databank CIOT. Schendingen van digitale grondrechten zijn helaas dichterbij dan we ons realiseren meent van Bits of Freedom.