- Door
- John T. Knieriem
- geplaatst op
- 2 december 2010 08:08 uur
Pirate Bay-medeoprichter Peter Sunde werkt aan een peer-to-peer gebaseerd alternatief voor het door de ICANN gecontroleerde dns-systeem. Hiermee zou de grip van met name de Amerikaanse overheid op het internet kunnen verminderen. En dat zal Eurocommissaris Neelie Kroes weer als muziek in de oren klinken. Zij heeft hiervan een speerpunt gemaakt binnen haar EU-portefeuille.
Volgens Sunde is het probleem dat dns-servers makkelijk te beïnvloeden zijn door de overheid. Op die manier is het met een gerechterlijk bevel heel eenvoudig om een site voor alle bezoekers af te sluiten. Dit gebeurde afgelopen weekeinde in de VS. Sunde beschouwt dit als regelrechte vorm van overheidscensuur.
Het idee is vergelijkbaar met hoe bestanden via Bittorrent worden verspreid. In plaats van een bestand direct vanaf één server te downloaden, kunnen met een BT-programma stukjes van het bestand van talloze andere gebruikers gedownload worden. Gebruikers moeten dan wel een aparte applicatie op hun pc draaien. Isp’s moeten een speciaal .p2p-domein aanmaken om via het systeem een site te kunnen serveren.
Doordat via het peer-to-peer dns er geen centrale server meer is om de verwijzing te blokkeren, zal het niet zo makkelijk zijn om ‘illegale’ sites uit de lucht te krijgen.
De eerste stap zou een alternatieve rootserver zijn, waarna een compleet nieuw dns-systeem met p2p-constructie moet volgen, op basis van de Bittorrent-technologie. Om misbruik te voorkomen zou het protocol met digitale handtekeningen werken, een beetje zoals DNSSEC dat vandaag al doet.
Het is nog maar de vraag of het nieuwe dns voldoende robuust zal zijn en of het protocol ook buiten de peer-2-peer-gemeenschap gebruikers zal weten te lokken. Daarnaast bestaat het gevaar dat het dns-systeem versnipperd raakt.