- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 5 juni 2008 08:07 uur
De brancheorganisatie van de Nederlandse entertainmentindustrie, NVPI herhaalt in haar jaarverslag 2007 nog maar eens dat ISP’s hun verantwoordelijkheid moeten nemen in de bestrijding van illegale verspreiding van auteursrechtelijk beschermd materiaal. En hoe kan het ook anders, de NVPI hamert er weer op dat ISP’s daarom het dataverkeer van hun klanten moeten gaan filteren.
Verder zouden ISP’s klanten die meerdere malen worden betrapt op het illegaal uitwisselen van auteursrechtelijk beschermd materiaal, moeten worden afgesloten zoals dat al in verschillende andere landen gebeurt. De internet toegang van deze inbreukmakers zouden moeten worden beperkt tot de dagelijkse behoeften zoals mail, bankieren en de belastingdienst.
ISP’s zouden zich niet langer moeten beroepen op verouderde Europese wetgeving, zo stelt de NVPI directeur Paul Solleveld:
Inmiddels is het illegale aanbod van films en muziek geëxplodeerd en weten Acces Providers precies wat hun abonnees doen. Het is daarom de hoogste tijd om deze situatie eens grondig te herzien. Op dit gebied is wetgeving misschien niet eens nodig. Enkel het inzicht dat het creatieve werk van een ander iets anders is dan ‘informatie’ en dat Acces Providers toch al dagelijks hun netwerken controleren en reguleren volstaat om te komen tot acceptabele oplossingen.
Dat is klink klare onzin, want het Europarlement heeft zich laatst juist uitgesproken tegen het afsluiten van filesharers. Dus de huidige Europese wetgeving op dit gebied is juist zo actueel als maar kan. Jammer is overigens dat de entertainmentindustrie zichzelf juist wél op verouderde wetgeving beroept, namelijk de auteurswet is geschreven in een tijd dat elektronische communicatienetwerken als internet sciencefiction waren.
Interessant is overigens dat de NVPI best tevreden is over hostingproviders:
Hosting providers in Europa werken doorgaans prima mee als het gaat om het verwijderen van illegale content op hun servers. De Richtlijn Elektronische Handel stimuleert hen daar immers ook toe middels het ‘safe harbor’-principe dat de hosting provider slechts onder uitdrukkelijke voorwaarden vrijwaart van aansprakelijkheid voor schade die ontstaat door auteursrechtinbreuken.
Al heeft NVPI roeptoeter woordvoerder Wouter Rutten alweer gesteld dat er identificatieplicht voor hostingklanten zou moeten komen, dat zou namelijk niet alleen goed zijn om inbreuk op auteursrechten aan te pakken, maar ook goed voor de bestrijding van kinderporno en haatzaai websites. Alleen wat is de definitie van hosting of zouden websites als 123Video.nl en Marktplaats ook een identificatieplicht moeten invoeren? Dus niet, want het is óók niet aan de hostingbranche om de problemen van de entertainmentindustrie op te lossen!