- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 13 december 2010 08:05 uur
Afgelopen week heb ik me verbaasd over de berichtgeving van het Openbaar Ministerie over de opgepakte DDoS-ers die het tegenwerken van WikiLeaks wilden vergelden. Hen zouden gevangenisstraffen van maximaal 6 tot 9 jaar boven het hoofd hangen in verband met de DDoS-aanvallen waar ze aan mee hebben gedaan. Dit terwijl bij mijn weten de maximale gevangenisstraf voor het uitvoeren van een DDoS-aanval één jaar is.
DDoS-en is in Nederland strafbaar gesteld in art. 138b Wetboek van Strafrecht, met als maximale straf één jaar gevangenisstraf (en een hoge boete). Het is daarbij overigens niet noodzakelijk dat het om een DDoS gaat, een aanval vanaf één machine, een DoS is al strafbaar. Daarmee blijft een gat van tenminste 5 jaar tussen hetgeen het OM communiceert en de strafbaarheid voor DDoS-aanvallen.
Mogelijk verdenkt het OM de jonge DDoS-ers van deelneming aan een criminele organisatie, daar staat wél maximaal 6 jaar gevangenisstraf op, en voor de leiders van de organisatie zelfs 8 jaar. Indien we dat combineren (meervoudige samenloop) met het DDoS-en, dan kan het zo zijn dat de leiders van de organisatie maximaal 9 jaar gevangenisstraf boven het hoofd hangt.
De lat om veroordeeld te worden voor deelneming aan een criminele organisatie ligt erg hoog. Zo moet er in ieder geval sprake zijn van een zekere bestendigheid en moet de organisatie tot doel hebben om misdrijven te plegen. Het is daarom maar de vraag is of de deelnemers aan de DDoS-aanval daadwerkelijk als criminele organisatie kunnen worden aangemerkt.
Ik heb het idee dat de groep DDoS-ers waar de verdachte toe behoort als los zand aan elkaar hangt en er dus niet van een criminele organisatie kan worden gesproken. Mogelijk is daar bij de kern van de actiegroep Anonymous wel sprake van. Ook dan is het aan het OM om dat te bewijzen én dat de verdachten daar onderdeel van uit maken en niet enkel als sympathisanten hebben meegedaan. Het lijkt mij daarom dat de verdachten een maximale gevangenisstraf van één jaar boven het hoofd hangt, terwijl de daadwerkelijke straf bij een veroordeling waarschijnlijk nog een stuk lager zal uitvallen.
Natuurlijk is het OM er belang bij om te communiceren dat er straffen van 6 jaar tot 9 jaar op DDoS-aanvallen staat. Dat heeft natuurlijk een grotere afschrikkende werking dan maximaal één jaar. Mogelijk weerhoudt het andere DDoS-ers in spé er van om dit misdrijf te plegen.