Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Duurzaamheid anno 2010 (Column)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 23 december 2010 08:01 uur

, die van 8 tot 10 december in de Amsterdamse RAI werd gehouden is een aardig voorbeeld voor mijn stelling dat verduurzaming inmiddels een vaste plek heeft in de samenleving.

De beurs zelf was weliswaar niet bijzonder opvallend, de persaandacht was in ieder geval gering. Maar dat er rond het thema duurzaamheid een meerdaags event georganiseerd werd, voor zowel bedrijfsleven als eindgebruikers, met veel aandacht voor IT dat was wel heel opmerkelijk. De beurs werd ook gebruikt om de actie RemixIT, bedoeld om met name jongeren te bewegen klein elektronisch afval gescheiden af te geven, te lanceren.

Daarmee is de volgende groep gebruikers van IT geadresseerd zijn best te doen de afvalberg te verkleinen en hergebruik van de componenten te vereenvoudigen. Een logische stap ook, want voor de professionele afnemers van IT goederen bestaat er al jaren de mogelijkheid om de afgedankte hardware op een verantwoorde wijze te laten afvoeren en recyclen. Daarnaast zijn er in de zakelijke omgeving vaak mogelijkheden de hardware in te ruilen of door te verkopen, iets dat voor consumenten IT lastiger is.

In 2010 zijn ook stappen gezet de productie van hardware op een meer verantwoorde manier te laten plaatsvinden. President Obama heeft afgelopen zomer zijn handtekening gezet onder een wet die het hardware leverancier verplicht rekenschap te geven over de herkomst en verwerking van grondstoffen en componenten (een variant op het fair trade logo, dat op een pak koffie staat). Hoewel er nog gelobbied wordt door de grote IT bedrijven de wet afgezwakt te krijgen, is de impact wel duidelijk. De productie van alles, van netwerkkaarten tot complete servers, moet gaan voldoen aan de basis principes van duurzaamheid.

Wat zal gebeuren is dat ondernemingen niet alleen bij de hardware een extra informatieblad zullen toevoegen. Ook tijdens de publicatie van jaarcijfers zal uitleg volgen over dit aspect van zakendoen. Deze vorm van verantwoording laat zich trouwens uitstekend opnemen in de paragrafen die bij ons het MVO beschrijven.

Brussel volgt deze ontwikkelingen nauwlettend, al was het maar om concurrentie vervalsing voor te zijn. Als Nederlandse ondernemer is het daarom verstandig je nu al af te vragen, wat jij nog kunt verbeteren aan duurzaamheid binnen je eigen organisatie, voordat er wetgeving is die dat voorschrijft. De kerstdagen zijn wellicht een geschikt moment.

(foto: defecte modems bij een Nederlandse provider. Men probeert eerst zelf te herstellen, voordat ze gerecycled worden – passend bij verduurzaming)

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.