- Door
- Vraag het Mr. Ras
- geplaatst op
- 13 juni 2008 08:09 uur
Vandaag weer een nieuwe Vraag het Mr. Ras, de rubriek op ISPam.nl waarin Mr. Steven Ras van ICTRecht één juridische vraag van ISPam.nl lezers beantwoordt. Het thema voor de volgende Vraag het Mr. Ras wordt volgende week op ISPam.nl geplaatst.
“DMCA takedown”-verzoeken
DMCA staat voor Digital Millennium Copyright Act. Dit is een Amerikaanse wet die onder andere ziet op de bescherming van het auteursrecht. Om het auteursrecht effectief te beschermen, biedt deze wet de mogelijkheid om zogenaamde “DMCA takedown”-verzoeken te versturen. Wanneer een Amerikaanse webhoster een dergelijk verzoek krijgt, wordt deze in principe geacht actie te ondernemen: een auteursrecht is geschonden, dus bepaalde content moet offline gehaald worden.
Nu wordt de vraag gesteld in hoeverre een Europese webhoster gebonden is aan een dergelijk “DMCA takedown”-verzoek. Een “DMCA takedown”-verzoek is, zoals de naam al zegt, gebaseerd op een Amerikaanse wet. Deze Amerikaanse wet heeft geen gelding in Europa en dus ook niet in Nederland. De aanleiding van een “DMCA takedown”-verzoek is echter meestal een schending van het auteursrecht. Dit is ook in Europa en in Nederland onrechtmatig. Een “DMCA takedown”-verzoek kan daarom inhoudelijk ook wel gezien worden als een “Notice and Takedown”-melding. Op basis hiervan wordt van een webhoster verwacht dat deze ook naar aanleiding van een “DMCA takedown”-verzoek actie onderneemt. De inhoud van een verzoek moet dus prevaleren boven de naam van het verzoek.
Let op: Webhosters, die gebruik maken van servers die fysiek in de VS staan, zijn wel gebonden aan de DMCA. Ook als het feit in Nederland niet strafbaar zou zijn.