Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Internetbelasting (Column)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 30 december 2010 08:01 uur

Frankrijk, Engeland en Duitsland zijn enkele van de landen waar afgelopen jaar door ambtenaren, politici en wetenschappers werd gekeken naar internet om wel een heel bijzondere reden. In die landen werd namelijk geopperd belasting te heffen op internetgebruik of op de infrastructuur. Als rode draad gold bij alle plannen dat het om kleine maandelijkse bedragen zou gaan. Dan zou het de consument minder opvallen, iets dat een onjuiste aanname is gebleken want de ophef bij zowel de internetters, providers als pers was aanzienlijk.

Frankrijk deed er recent nog een schepje bovenop door een belasting voor te stellen voor online advertenties. Hierbij gaat het echter om een andere vorm van belasting, namelijk puur bedoeld om de staatskas te vullen. De overige plannen zijn namelijk niet bedoeld om de staatskas te vullen. Men wil het geld aanwenden om de bestaande infrastructuur te verbeteren. Hierbij gaat het deels om het uitrollen van breedband in landelijke gebieden. Een andere besteding voor het geld is het upgraden van de netwerken, opdat de burger sneller gebruik kan maken van VDSL of FTTH.

Aan de Britse plannen heb ik hier al eens eerder aandacht besteed. De Duitse plannen zijn echter ook de moeite van het vermelden waard. Daar is namelijk geopperd belasting te heffen op zowel internetaansluitingen (€1 p/mnd) als mobiele nummers (€0,50 p/mnd). Van het geld moet FTTH in het hele land worden uitgerold. Het bijzondere aan dit plan is niet alleen dat men elke vorm van mobiele communicatie er bij betrekt. Schijnbaar gaan de bedenkers er ook van uit dat de maandelijkse heffingen op huishoudniveau (!) niet opvallen.

Al deze plannen gaan echter uit van een fundamenteel onjuiste inschatting. Consumenten zouden daadwerkelijk vol ongeduld wachten op nog meer snelheid. De realiteit is echter dat op dit moment in Europa weinig consumenten bereid zijn die snelheden af te nemen. Hand op de knip en niet veranderen wat thans voldoet luidt in deze tijden het devies.

Dat politici en wetenschappers zo zeer hun best doen methoden te blijven verzinnen telecom en netwerk bedrijven van extra geld te voorzien is daarom ook opvallend. Temeer daar de investeringen die de bedrijven willen bewerkstelligen ongetwijfeld zullen leiden tot duurdere abonnementen en daarmee totaal niet in het belang van de consument zijn (simpele en goedkope ADSL zal zeker verdwijnen zodra FTTH grootschalig beschikbaar is). Gelukkig zijn de belastingplannen tot op heden niet doorgevoerd.

Tijl Vos, 30 december 2010 11:19 am

Zojuist een bericht gehad van SFR, het belastingpercentage voor internet wordt verhoogd met 5 procent. Ik vind het zelf zeer logisch gezien je gebruik maakt van de infrastructuur en hier in Frankrijk die zeer veel onderhoud nodig heeft.


Groet, Tijl

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.