- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 25 juni 2008 08:00 uur
Cybercrime blijft bezig om zichzelf verder te professionaliseren. PhIshing aanvallen die beter op slachtoffers worden afgestemd, botnets die telkens ingenieuzer in elkaar zitten en een levendige handel in allerlei zaken die gerelateerde zijn aan criminaliteit zijn enkele van de zaken die GOVCERT het afgelopen jaar (april 2007 tot april 2008) heeft geconstateerd en beschrijft in haar TrendRapport 2008.
Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ank Bijleveld zegt zich in het voorwoord van het TrendRapport bewust te zijn van het probleem van cybercrime en erkent dat de strijd tegen cybercrime nog langdurig zal moeten worden gevoerd. De bestrijding van cybercrime is volgens de staatssecretaris geen deugd, maar een verplichting van de overheid. De overheid draagt daar aan bij met protocollen, procedures, organisatorische maatregelen en technologie. De sleutelwoorden zijn daarbij zichtbaarheid en bewustzijn. Als we weten wat er op ons afkomt, dan kunnen we maatregelen treffen, zo concludeert de staatssecretaris.
Verder zijn de belangrijkste constateringen van GOVCERT in het TrendRapport 2008:
- Er is een enorme toename in nieuwe virussen en malware, je kunt spreken van een explosieve groei.
- Botnets zijn alomtegenwoordig. Ze zijn in staat ontwrichtende aanvallen op landen uit te voeren.
- Internetcriminelen zijn professioneler geworden en in toenemende mate succesvol gebleken in het afschermen van hun infrastructuur tegen uitschakeling.
- Er is een levendige markt ontstaan voor allerlei aan cybercrime gerelateerde zaken en diensten.
- Ongerichte aanvallen komen veel voor, maar we zien een toename in gerichte aanvallen en hacktivisme.
- Er is een toename in aanvallen op eindgebruikers in plaats van op centrale diensten.
- Het is niet reëel meer om de verantwoordelijkheid voor de beveiliging vooral bij de eindgebruiker te leggen.
- Kabinet en overheid zijn zich bewust van de dreiging door cybercrime en realiseren nadere afstemming en beleid.
- Alleen inzicht leidt tot duurzame oplossingen voor cybercrime.
In het TrendRapport 2008 zijn al deze punten uigelicht en is absoluut de moeite waard om te lezen of even door heen te scrollen. Ook noemenswaardig is dat het TrendRapport 2008 onder een Creative Commons licentie is uitgebracht, mooi om te zien dat een overheidsinstelling ook laat zien dat het anders kan dan “Alle rechten voorbehouden”.