- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 3 juli 2008 07:56 uur
Jullie vroegen om meer podcasts en die krijgen jullie ook. In deze nieuwe ISPam.nl Podcast besteed ik aandacht de schrijnende situatie van Belgische internetters. Door de alleenheerschappij op de Belgische internetmarkt van Belgacom en Telenet is België verworden tot een ontwikkelingsland. De hoogste tijd voor ontwikkelingshulp in België!
[audio:http://www.ispam.nl/wp-content/uploads/2008/07/ispam-podcast02072008.mp3]De uitgeschreven tekst van de podcast staat hieronder.
ISPam.nl Podcast: Ontwikkelingsland België (uitgeschreven)
In ontwikkelingsland België is de dwangbuis genaamd datalimieten waar de Belgische internetter continue mee wordt geconfronteerd iets losser geworden doordat bij duopolisten Belgacom en Telenet de datalimieten iets zijn verruimd bij de duurste abonnementen krijg je nu maar liefst respectievelijk 35 en 60 hele Gigabytes!
Natuurlijk zijn er ook een aantal alternatieve internet aanbieders in Belgie, maar die hebben geen serieus marktaandeel. Alhoewel de Nederlandse provider Scarlet in Belgie als enige een serieus marktaandeel heeft. En laat Scarlet nou net door duopolist Belgacom zijn overgenomen.
Nu gaat het er nog wel om spannen of de overname wel wordt goedgekeurd door de Belgische mededingingsautoriteit, maar het feit dat Belgacom de overname van de enige partij met serieus markt aandeel denkt te kunnen overnemen zegt genoeg over de situatie in Belgie waarbij de duopolisten zich oppermachtig voelen bij falende regulering van de markt.
Het machtsmisbruik door de duopolisten was vorige maand weer duidelijk te zien. Tegelijkertijd met de verhoging van de datalimiet naar 60GB door Belgacom verhoogde het bedrijf meteen ook de prijs van een kale telefoonlijn van 6.85 naar 9.95 euro per maand. Klanten van alternatieve internet aanbieders gebruiken die voor hun verbinding. Hoe toevallig is het dat die ontwikkelingen komen op het moment dat het ADSL2+ netwerk enkele dagen later op 1 juli verplicht moet openstellen voor de concurrentie.
De politiek in België is gelukkig ook wakker aan het worden, minister Vincent van Quickenborne heeft al een aantal maal op duidelijke wijze laten weten van de datalimieten af te willen, maar zegt er zelfs niks tegen te kunnen doen. Dat is natuurlijk onzin, omdat de overheid meerderheidsaandeelhouder van Belgacom is.
Maar het is niet alleen door het duopolie en de politiek dat de situatie in België zo scheef is. Ook de Belgische internetter (consument) laat het allemaal maar over zich heen komen. Er is zelfs een heuse Telecom en Internet Klanten vereniging Tik vzw met duizenden leden, waarvan je zou verwachten dat die het datalimieten probleem binnen notime zouden tackelen. Niets is minder waar, na jaren heeft Tik vzw nog geen deuk in een pakje boter geslagen.
Dat is compleet onbegrijpelijk, die vereniging lijkt een goed geoliede machine die kan rekenen op een achterban van vele duizenden leden. Wellicht is het net als bij veel voetbal landen dat het bij Tik vzw enkel aan goed leiderschap en visie ontbreekt. De gouden stelregel bij lobbyen en actievoeren is wat mij betreft dat je enkel respect van je tegenstander krijgt als je tenminste zo nu en dan er hard in gaat en ook doorbijt, want blaffende honden bijten niet zegt ook het spreekwoord. En Tik vzw bijt niet!
Elk land krijgt de ISP’s die het verdient, als de Belgen zelf geen actie ondernemen en niets doen tegen de belachelijke datalimieten, dan is dat het verdiende loon. Daarmee is België net een ontwikkelingsland. Misschien is het daarom niet eens zo gek idee om minister Koenders te vragen om geld vrij te maken voor ontwikkelingshulp aan België.
Tot zover deze ISPam.nl Podcast met Arnout Veenman. Ik ben ook dit keer weer erg benieuwd naar jullie reacties. Dus reageer!