Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

SIDN stapt niet over op registratiesysteem van DNS.BE

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 7 juli 2008 08:10 uur

SIDNVeel tussenpersonen van SIDN vinden het registratiesysteem van DNS.BE beter dan DRS van SIDN. Zodra er weer problemen zijn met het registratiesysteem van SIDN (DRS) zijn er altijd tussenpersonen die roepen dat SIDN op het registratiesysteem van DNS.BE zou moeten overstappen.

Onderzoek naar overstap op registratiesysteem DNS.BE
In haar laatste nieuwsbrief heeft SIDN bekend gemaakt naar aanleiding van de herhaaldelijke oproepen haar tussenpersonen vanaf de tweede helft van 2007 tot juni 2008 onderzoek te hebben gedaan naar een mogelijke overstap op het systeem van DNS.BE. Het onderzoek moest concreet antwoord geven op de vraag of een eventuele overstap naar het systeem van DNSbe een goed alternatief voor DRS zou zijn in termen van kosten, time-to-market, quality-to-market, geboden functionaliteit en mogelijkheden van gezamenlijke ontwikkeling.

Op basis van het onderzoek heeft SIDN geconcludeerd dat een overstap op het systeem van DNS.BE geen haalbaar alternatief is voor DRS4. De belangrijkste redenen daarvoor zijn:

  • Het systeem van DNSbe biedt zeker functionaliteiten die voor DRS4 nog ontwikkeld / geïmplementeerd moeten worden. Voorbeelden daarvan zijn quarantaine en een XML-interface. Toch is het Belgische systeem gebouwd rond de specificaties van het .be-domein, dat op verschillende aspecten fors afwijkt van het .nl-domein. SIDN wil daarbij vasthouden aan een aantal wenselijke aspecten, zoals e-mailinterface, het automatiseren van handmatige processen, onze processen rond tarieven en facturering en haar juridische processen. Om aansluiting te houden bij onze werkwijze en die van onze deelnemers, zouden forse aanpassingen van het Belgische systeem nodig zijn. Het doorvoeren van deze wijzigingen levert onvoorspelbaarheid op met betrekking tot doorlooptijd, kosten en kwaliteit.
  • Na een aantal jaren ervaring met DRS4 is onze interne kennis van het systeem en de bijbehorende infrastructuur goed op niveau. Beheer en monitoring hebben zich de afgelopen periode sterk ontwikkeld. Het opnieuw moeten verwerven van kennis over een nieuw systeem en het inrichten van beheer en monitoring ervan, levert een reële kans op een instabiele fase na introductie, waardoor het afbreukrisico door ons als te groot wordt beoordeeld.
  • SIDN’s afhankelijkheid van DNSbe. Door de implementatie van het registratiesysteem van het Belgische registratiesysteem zou SIDN operationeel afhankelijk worden van DNSbe; zowel ten aanzien van systeemaanpassingen bij implementatie als gedurende een eerste beheerperiode en  voor toekomstige uitbreidingen. Dit vindt SIDN, ondanks de goede samenwerking met DNSbe, een onwenselijke positie.

Onderzoeksrapport wordt niet openbaar
SIDN woordvoerster Lycke Hoogeveen laat in een reactie tegenover ISPam.nl weten dat het rapport zelf niet openbaar zal worden, omdat daar tot in het detail de voor- en nadelen van het DRS van DNS.BE staan. Het zou daarom niet collegiaal zijn om het rapport openbaar te maken en er is dan ook afgesproken om dat niet te doen. Ook stelt Hoogeveen dat SIDN er bewust voor heeft gekozen om het onderzoek niet naar buiten te brengen voordat het is afgerond om zo geen valse verwachtingen te wekken. Het idee dat SIDN ‘gaat overstappen’ zou anders al snel zijn gewekt. SIDN ziet het onderzoek overigens niet als verspilde moeite, gezien het onderbouwd dat SIDN de juiste weg in is geslagen met DRS.

Geen prijzen meer op de openbare SIDN website
Alsof dat nog niet genoeg is, heeft SIDN ook bekend gemaakt dat ze de tarieven die haar tussenpersonen betalen van haar website heeft verwijderd. Voor het geval dat er hier toch eindgebruikers meelezen, een SIDN tussenpersonen betaald -afgeschermd- voor de initiële registratie van een .nl-domeinnaam en per kalender kwartaal betaald de tussenpersoon -afgeschermd-, wie het echt wil weten hier staan de prijzen nog wel.

Het verwijderen van de prijs van .nl-domeinnamen voor tussenpersonen van de SIDN website is een langgekoesterde wens van veel tussenpersonen, waar SIDN nu aan tegemoet komt. De prijzen voor .nl-domeinnamen op de website van SIDN zorgde voor veel onbegrip van klanten die natuurlijk (veel) meer betalen bij hun tussenpersoon.

SIDN laat met zowel het onderzoek als het verwijderen van de prijzen van haar website duidelijk zien dat ze naar haar tussenpersonen luistert. Ga zo door SIDN!

Rick, 7 juli 2008 10:27 am

Ik vind het verwijderen van de tarieven van de site strijdig met de publieke functie die de SIDN, met rugdekking van de overheid, claimt te vervullen. Het is kiezen of delen: of er is een vrije markt (iaw, meerdere partijen gaan .nl exploiteren), of de tarieven zijn openbaar.

Het lijkt ook geen toeval dat de SIDN dat doet nu de tweede kamer, waar de rol van de SIDN na de recente debacles redelijk onder het vergrootglas ligt, met reces is.

Deelnemers die voor geheimhouding pleiten hebben het ethisch besef van een frauderende bouw aannemer. "Onbegrip van klanten" bestrijdt je met betere uitleg, en als je dit niet kunt uitleggen dan klopt er iets niet. Dat is een mooi systeem van checks & balances waardoor de handel eerlijk blijft.

Sebastiaan Stok, 7 juli 2008 10:28 am

Voor de klanten natuurlijk onbegrijpbaar, maar als je ziet wat je per kwartaal moet betalen vindt ik het niet meer dan normaal!

En dat is dan alleen het lidmaatschap, dan heb je nog onderhoud van je systemen en netwerk, etc...

Dat sommige bedrijven alles bud(get) aanbieden wil nog niet zeggen dat iedereen zo is! :)

Nijman, 7 juli 2008 11:40 pm

Tarieven
Die moeten gewoon openbaar, als je budg-etterje bent dan kun je daar te koop meelopen, zoek je meer serieuze klanten, die begrijpen ook wel dat mondjes gevoed moeten worden. Totaal onnodig.
En als je monopolie positie toch is versterkt, waarom dan luisteren naar de waarschijnlijke budget partijen die waarschijnlijk ook nog eens tot de deelnemers horen met de slechtste reputatie qua bijhouden van houdergegevens.

Onderzoek
Tja, we zijn een stichting en hebben geld over. Weet je wat wij gaan doen. Totaal nutteloze onderzoekjes om een paar grote deelnemers tegemoet te komen in hun eindeloze verwijzingen naar dat DNS.be systeem.

Als het SIDN NIET hoeft te luisteren naar deelnemers doen ze het wel, als SIDN WEL moet luisteren naar deelnemers doen ze het niet.

Het moet niet vager worden, maar het meest absurde blijft toch wel het stukje 'niet negatief uitlaten' in de nieuwe voorwaarden.

Roger, 9 juli 2008 11:59 am

SIDN moet eens een keuze maken.

Gooi of de boel open zodat iedereen zonder verdere kosten een .nl bij SIDN kan registeren en maak alles openbaar, of laat alleen serieuze partijen toe die een borg van EUR 10000,- of meer kunnen en willen storen voor lidmaatschap.

In beide gevallen kun je de inkooptarieven rustig publiceren.

Nu bestaan de leden van SIDN echter uit een 100-tal grotere spelers en 500 middelgrote deelnemers en 3300 deelnemers die te klein zijn om serieus en fulltime met domeinnaamregistratie bezig te zijn.

De belangen van die groepen liggen nogal ver uit elkaar. Zelf heb ik er geen moeite mee als de tarieven bekend zijn. Ik kan altijd uitleggen aan klanten dat er ook servers, datacentra, personeel en een kantoorpand nodig zijn en dat die kosten verrekend zijn in de verkoop prijzen.

Het stukje 'niet negatief uitlaten' in de nieuwe voorwaarden is niet meer dan een stok achter de deur om mondige deelnemers monddood te kunnen maken en publicitaire rampen zoals met de numerieke .nl's te kunnen voorkomen.

Ik vind zo'n clausule niet passen bij een organisatie als SIDN die nota bene bestaat omdat de deelnemers .nl domeinnamen willen registreren. Wellicht is het feit dat er zoveel deelnemers zijn SIDN een beetje naar het hoofd gestegen en is men vergeten dat de deelnemers voor de inkomsten zorgen bij SIDN.

Arjan Bijnen, 12 juli 2008 11:40 am

@Roger: SIDN is druk bezig met het onderzoeken naar de mogelijkheden om een kwaliteitsnorm in te gaan stellen. Iets waar ik persoonlijk een groot voorstander van ben gezien er momenteel, net zoals je stelt in jou bericht, enkele deelnemers zijn welke te klein zijn om serieus en fulltime met registraties en aanverwante zaken bezig te zijn (veelal de zolderkamer cq vakantietijd hosters).

Domeinregistratie is een serieuze zaak, een zaak welke men naar behoren uit dient te voeren. Indien dit niet gebeurd kan dit voor klanten helaas een hele hoop ellende opleveren.

Overigens ben ik wel voorstander van het feit dat SIDN de prijzen van de website heeft verwijderd. Het gebeurd TE vaak dat er gerefereerd wordt naar die prijzen met het motto dat een partij te duur of te goedkoop is. Ik ben van mening dat het de eindgebruiker niets aangaat wat een bedrijf aan de inkoopsprijs betaald.

Zie ook: http://www.ispam.nl/archives/1525/sidn-houdt-consultatie-over-kwaliteitsnorm-voor-deelnemers/

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.